Ica Supermarket Älvsbyn i kamp mot nätmobbning

13 MAR 2013
Skrivet av :

 

Med de välkända orden ”Du vet väl om att du är värdefull, att du är viktig här och nu …” går Ica Supermarket Älvsbyn ut i kamp för att stoppa nätmobbning.

Linda Jacobsson hoppas att älvsbyborna är villiga att ta upp kampen mot nätmobbning.

Linda Jacobsson hoppas att älvsbyborna är villiga att ta upp kampen mot nätmobbning.

– Vi tänker agera och vi hoppas att älvsbyborna är med oss, säger initiativtagaren Linda Jacobsson.

 

Det var i går morse när Linda Jacobsson läste nyheterna om en trettonårig flicka som efter vad polisen befarar begått självmord som följd av en längre tids nätmobbning, som hon fick nog.

– Hur många av oss har inte barn i närheten som någon gång kommit hem med tårar i ögonen på grund av saker som andra har skrivit på internet eller sms? Någon måste agera mot nätmobbning, och denna någon var jag, säger Linda.

Givande Facebook-kampanj

Tillsammans med Ulf Burström på Ica Supermarket Älvsbyn startade hon en Facebook-kampanj, där butiken skänker 1 krona för varje person som delar inlägget eller trycker på gilla-knappen.

– Vi hoppas givetvis på att få skänka en stor summa pengar, men det är inte pengarna som är huvudsaken, säger Linda och fortsätter;

– En gåva kan man skänka utan att någon vet om det, men vi vill att folk skulle uppmärksamma problematiken och börja prata om nätmobbning i hemmen, i hopp om att få en förändring.

Initiativet verkar falla i god jord hos älvsbyborna, för knappt ett dygn senare har över 1600 personer gillat inlägget och flertalet har delat kampanjen på Facebook.

ulf_linda

Pengagåvan kommer att gå till den icke-vinstdrivande organisationen Friends, vars uppdrag är att stoppa mobbning. I ett pressmeddelande för bara några dagar sedan meddelade organisationen att varannan ung mellan 12 och 16 år i en ny undersökning uppger att de blivit kränkta via nätet eller mobilen. De har fått taskiga kommentarer, elaka sms eller känt sig utanför.

– Var finns respekten, ödmjukheten och den naturliga medmänskligheten? undrar Linda.

Under tiden som Facebook-kampanjen pågår kommer personalen på Ica Supermarket Älvsbyn att bära Friends färger i form av gul/svarta band, en symbol för att visa att de är emot all sorts mobbning.

– Alla har rätt att vara sin egen person, och nu hoppas vi att alla älvsbybor hjälper oss att göra en förändring, avslutar Linda.

ica

 

För att komma till Facebook-kampanjen klicka här.

 

Snabbfakta Friends

Bakgrund

Friends är en stiftelse som hjälper skolor, förskolor och idrottsföreningar att få igång långsiktiga arbeten mot mobbning och annan kränkande behandling. Friends startade sin verksamhet 1997.

Friends utbildningar

Friends utbildningsprogram riktar sig till skolpersonal/ledare, elever/utövare samt föräldrar. Syftet med utbildningarna är att ge skolor, förskolor och idrottsföreningar kunskap och verktyg för att de själva ska kunna bygga upp ett aktivt förebyggande arbete mot mobbning och andra kränkningar.

Källa: www.friends.se

 

FOTO: Sterling Nilsson

Om Skribenten
Vår reporter Sara är en aktiv sexbarnsmamma som ger järnet med järnen i elden. Detta även om arbetet på Älvsby Församling tar upp en heltid. Så då kan man väl säga att det är fullt upp.