Friskvård som smittar

20 MAR 2013
Skrivet av :

Manjärvs byaförening var först ut, och nu har även Muskusborna fått ett skidspår på den frusna isen. Men någon tävling sjöarna emellan råder inte.
– Visionen är densamma; att människor ska röra på sig och andas frisk luft i den sköna vårsolen, säger Joel Lundberg, ordförande i Manjärvs byaförening. Men med glimten i ögat fortsätter han;
– Fast Muskus lånade spårhyveln av oss, så vi var ju först ut.

Redan i fjol plogade Joel Lundberg upp ett dubbelt skidspår och en sex meter bred skatebana runt om Manjärvssjön, där han äger en stuga. Intresset var stort, och flera uppskattade initiativet och kanske framförallt motionsformen, som ger en allsidig träning av hela kroppen.

– På den plana isen får även den oerfarne skidåkaren en lämplig introduktion och med tiden kan man sedan våga sig på backträning. Men främst är det ju den vackra naturen som lockar hit åkarna, konstaterar Joel Lundberg.

Johanna och Elisabeth Lundberg tar en skidtur i den sköna vårsolen.

Johanna och Elisabeth Lundberg tar en skidtur i den sköna vårsolen.

I år plogades banan upp en vecka före sportlovets start och kommer att underhållas fram till och med veckan efter påsk, då den stora sjödagen är tänkt att hållas. Då bjuder Manjärvs byaförening in till fika, pimpelfiske, mat och grillning.

– Vi hoppas på en lika stor, om inte större uppslutning som förra året, säger Joel Lundberg.

För en kort tid sedan, satt Muskusbon Thomas Strömgren och blickade ut över det vinterklädda landskapet. På sjön såg han en flitig motionär som kämpade fram på skidor längs skoterleden.

– Då slog det mig att jag nyligt läst om Manjärvs satsning och tänkte att det nog vore något för oss här i Muskus.

Sagt och gjort, Thomas hörde sig för och insåg att det låg i bybornas intresse. Tillsammans med byaföreningens ordförande Eilert Isaksson lånade han spårhyveln och begav sig ut på den frusna sjön. Nu finns ett fem kilometer långt skidspår på västra Muskussjön och en något kortare slinga på den den östra.

– Vi börjar så och ser om det i framtiden finns intresse även för en skateslinga, säger Thomas Strömgren.

– Det är jättekul att fler byar hakar på trenden, menar Joel Lundberg, och fortsätter:
– I Manjärv har vi dessutom bestämt att tillhandahålla två parallella spår, för vi vill ju att denna, en mil långa skidtur skall vara relationsfrämjande! Tanken är att under den dryga timme det tar att åka banan runt, ja då kan man tillsammans med någon reda ut problem, störningar i relationen eller dylikt, förklarar Joel. Sedan tillägger han lite skämtsamt:

Joel Lundberg

Joel Lundberg

– Det har ju inte Muskusföreningen haft någon tanke på där får man lov att köra sitt eget race …

Muskusborna har dock svar till tals:

– I Muskus är det så vackert så man behöver inte ha någon bredvid sig som skymmer. I Manjärv så behöver man kanske ha något vackert på sidan om sig?

Man kan ju inte annat än att ställa sig frågan hur det egentligen var med tävlingsandan ..?

muskus

 

 

Om Skribenten
Vår reporter Sara är en aktiv sexbarnsmamma som ger järnet med järnen i elden. Detta även om arbetet på Älvsby Församling tar upp en heltid. Så då kan man väl säga att det är fullt upp.