Älvsbyföretag på studiebesök

22 MAR 2013
Skrivet av :

Förra onsdagen besöktes Aitik av cirka fyrtio nyfikna företagare från blivande gruvkommunen Älvsbyn. Arrangör var företagarföreningen på orten, med reseansvarige Torgny Hortlund.

Syftet med resan var att få en inblick i verksamheten och kanske förstå mer om hur en gruvetablering kan påverka bygden.
– Det kan vara svårt för en person som aldrig sett dagbrottet i Aitik att förstå omfattningen, menar Pär Jonsson, näringslivschef i Älvsbyns kommun, som också var med på resan.

Att med egna ögon få se den en kilometer breda och tre kilometer långa gropen var en mäktig upplevelse.
– Man ser nu hur stort allt är, och att det krävs bra med resurser för att hålla igång verksamheten, säger Magnus Bohlin, ägare av Bohlins BMM.

AB Centek vid Luleå tekniska universitet besökte Aitik samma dag, här är deras film:

Värt att notera är att den malmkropp som hittills kartlagts i Laver, mäter åttahundra meter i bredd och två kilometer i längd. Att resan styrde till just dagbrottet i Aitik förklaras ytterligare med att malmkroppen i Laver ligger relativt ytligt, och därför i konceptet kommer att likna Aitik väldigt mycket, både i storlek och i sätt att bryta malmen.

En annan som sett fram emot resan och som imponerades av anläggningen, var kommunalrådet Helena Öhlund.
– Det är första gången jag är här, det är större än jag föreställt mig.

Aitik är Sveriges till ytan största industriområde. Som tvåa kommer flygplatsen Arlanda. Maskinparken rymmer några av världens största maskiner, som servas av den egna verkstaden, också den i jätteformat.

På grund av jättemaskinernas begränsade sikt, förses alla mindre fordon med varningsflagg, modell barncykel. Att se en fullstor 50-sitsig buss susa förbi likt en radiostyrd bil, bara det är en upplevelse i sig.

SNABBA FAKTA AITIK

Det går åt bränsle från två tankbilar – per dag
Elförbrukningen är 50 000 kWh – per timme
Ett enda däck till en dumper kostar upp till 900 000 kr
Området rymmer åtta mil vägar

Högupplöst gruppbild för nedladdning. Fritt att använda.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.