75-årig distriktsstämma fick celebert besök

22 MAR 2013
Skrivet av :

Jägarnas Riksförbund distrikt norrbotten hade sin årsstämma i Korsträsk i Söndags. Stämman gästades av förbundsordförande Solveig Larsson. Solveig summerade året som gått inom förbundet och kunde konstatera att vi haft en stor tillströmning av nya medlemmar. I norrbotten enbart, så ökade vi med 407 medlemmar från 1645 till 2052.

En nyhet som ordförande berättade om var om lättnader i §28.

Regeringen beslutade 14/3 om ändringar i jaktförordningen med syftet att stödja djurägare som drabbats av rovdjursangrepp.

28 § JF

Om något av rovdjuren björn, varg, järv eller lo angriper tamdjur eller om det finns skälig anledning att befara ett sådant angrepp, får åtgärder vidtas för att skrämma bort

rovdjuret. Rovdjur som avses i första stycket får dödas för att skydda ett tamdjur.

– Tidigare så har personer som använt sig av denna paragraf med automatik blivit föremål för utredning av grovt jaktbrott och vapnen har beslagtagits. Från och med i sommar så ska anmälan gå till länsstyrelsen istället för polisen, och sedan är det upp till länsstyrelsen att bedöma om ärendet ska gå vidare, förklarar Victoria Kärrman.

Från vänster:  Vice ordförande Victoria Kärrman, Ordförande Håkan Önneholm, Förbundsordförande Solveig Larsson, Viltvårdskonsulent Stig Engman.

Från vänster: Vice ordförande Victoria Kärrman, Ordförande Håkan Önneholm, Förbundsordförande Solveig Larsson, Viltvårdskonsulent Stig Engman.

Förbundets tidning Jakt & Jägare fortsatte att växa starkt under 2012 och är nu näst största tidningen i Sverige inom jakt med en upplaga på 31 600 exemplar.

Inom kort kommer Jägarnas Riksförbund att lansera en ny bok för jägarexamen. Boken heter ”Din väg till jägarexamen” och ersätter nu ”Kunskap för jakt”.

Jägarnas Riksförbund grundades 1938. Det innebär att förbundet i år firar 75-årsjubileum.

Håkan Önneholm Övertorneå fick förtroendet att som ordförande leda distriktet 1 år till.

Vid avslutningen av stämman fick förbundsordföranden Solveig Larsson stående ovationer och ett hundraprocentigt stöd från stämmodelegaterna i sitt fortsatta arbete inom Jägarnas Riksförbund.

Text: Victoria Kärrman

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.