Testförare efterfrågar vintermiljö året runt

20 FEB 2013
Skrivet av :

Norrbotten/Lappland har tack vare sin kyla, snö och is länge varit världens största region för vintertest av fordon och fordonskomponenter, men nya trender visar på att de norrländska vintrarna inte längre räcker till. Behovet av att kunna testa fordon i vintermiljö året runt stiger allt eftersom konkurrensen om nya bilmodeller ökar.
– Det finns en efterfrågan av att förlänga säsongen, och vissa tester kräver så specifika förhållanden att en inomhushall för testverksamhet kan vara aktuellt, förklarar Jonas Jalar, VD för Arctic Falls.

I och med det utökade behovet har testanläggningarna uppe i norr gått ihop om att göra en förstudie, med syfte att kartlägga testbranschens behov och eventuell placering av en inomhusanläggning. Förstudien bedrivs i projektform och finansieras med hjälp av Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet. SPGA och Luleå Tekniska universitet driver projektet, och man beräknas vara klar någon gång under hösten 2013. Främsta uppgiften är förstås att utifrån kundernas behov, tänka ut hur en sådan anläggning bör se ut och var man bör och kan placera den.
– Det här är en viktig del för vårt framtida arbete och självklart vill vi få klart förstudien så fort som möjligt, säger Jonas Jalar, Arctic Falls.

Jonas Jalar, VD för Arctic Falls ser att det finns behov av att förlänga vintersäsongen för biltestarna.

Jonas Jalar, VD för Arctic Falls ser att det finns behov av att förlänga vintersäsongen för biltestarna.

Men det är inte bara i norr som man uppmärksammat behovet. I värmländska Sunne har man parallellt bedrivit ett liknande projekt, och nu tycks det bli en kapplöpning mellan Norrbotten och Värmland om att bygga den första inomhusanläggningen med vinterklimat även sommartid.

I Sunne har man redan gjort en förstudie och skissat på en anläggning med sammanlagt sju kilometer inomhusbanor, där man skulle kunna få ner temperaturen till 40 minus mitt i sommaren. Den är kostnadsberäknad till fem miljarder kronor.

Att det här skulle vara ett sätt att försöka ta kunder från den svenska vintertestningens Mecka i Älvsbyn, Arjeplog och Arvidsjaur förnekar Kent Nordgren, projektledare i värmländska Sunne.

– Vi ser det här som ett fantastiskt bra komplement. Vi ser det här som någonting som bidrar till att göra oss ännu starkare här i Sverige. Vi ser jättestora möjligheter till samarbeten med både Norrland och andra starka fordonskluster runtom i Sverige, säger Kent Nordgren till Sveriges Radio.

Men Jonas Jalar är tveksam.

– Vi är världens största region när det gäller vintertester av fordon och vi har utvecklat personliga relationer med kunderna sedan lång tid tillbaka. Eftersom att kunderna redan finns i vårt närområde ser jag det som en naturlig lösning att förlägga en sådan testhall här uppe hos oss, säger han.

Tydligen är sista ordet ännu inte sagt.

biltestare

Om Skribenten
Vår reporter Sara är en aktiv sexbarnsmamma som ger järnet med järnen i elden. Detta även om arbetet på Älvsby Församling tar upp en heltid. Så då kan man väl säga att det är fullt upp.