Snart släpps Polarbröd 2.0

21 FEB 2013
Skrivet av :

Erik Viklund, IT-chef på Polarbröd, har bråda dagar. Först ska affärssystemet bytas. Sedan väntar bygget av en helt ny fysisk IT-arkitektur för hela koncernen.
– Det är en totalrenovering av stora mått. Vi kallar det Polarbröd 2.0, berättar Viklund.

Erik Viklund, IT-chef på Polarbröd.

Erik Viklund, IT-chef på Polarbröd.

Varför byter ni affärssystem?
– Vi hade en rätt gammal version av IFS och kände att tekniken höll på att springa ifrån oss. Det var dags att göra något snabbt, annars hade vi stått där med skägget i brevlådan när saker började krascha, berättar Viklund för nyhetssajten IDG.se och fortsätter:
– IFS var lite för stort för oss, det var lite stelt. Det har mycket funktionalitet som vi inte utnyttjar, för mycket för att det ska vara lönsamt. Nu har vi ett system som passar vår kostym bättre. Vi kör även en tilläggslösning för livsmedelsindustrin. Vi tror att detta ska ge bättre utnyttjandegrad.
Erik har arbetat med projektet i ett och ett halvt år och hoppas snart kunna sjösätta det nya affärssystemet som ger bättre kontroll på exempelvis mottagning av råvaror.
– Mycket handlar om att få bättre kontroll i hela värdekedjan, till exempel vad gäller spårbarhet – vilket är ett lagkrav.

Polarbröd satsar dessutom på en helt ny IT-arkitektur för koncernen. Det är nästa jättejobb för Viklund och kompani.
– Vårt it-användande har vuxit ordentligt, nu behöver vi även växa på backend-delarna. Det funkar inte att bara lägga på fler smartphones och Ipads – det ska lira med det som ligger i bakgrunden också, säger Erik Viklund.
”Polarbröd 2.0” ger många  fördelar.
– De största vinsterna kommer vi att se i fas två och tre. Då ska vi systematisera anläggningsregistret och näringsvärdesanalyserna, införa elektronisk fakturering skapa ett mini-crm i affärssystemet. Vi kommer även att börja jobba mer med handdatorer, och med scanningsutrustning ute på lagret för att förenkla arbetssätten och öka leveranskvalitén. Tanken är att sy ihop detta på ett vettigt sätt, berättar Erik Viklund.

Polarbröd

…Och på tal om att lira. För många sportintresserade älvsbybor är Erik Viklund ett känt ansikte. Han har dribblat bort en och annan ÄIF:are på Älvåkra som spelare i Hemmingsmark och Infjärden.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.