Nostalgi när Orvo skildrar Älvsbyn på 1950-talet

13 FEB 2013
Skrivet av :

Älvsbykonstnären Orvo Hannlöv ställer ut sina målningar på biblioteket i Öjebyn. Många av dem bjuder på nostalgi.

– För några år sedan började jag fundera och känna lust för att måla en utställning som skulle handla om Älvsbyn förr i tiden, både händelser och hur det såg ut kring 50-talet när jag själv var barn, berättar Orvo.

Björnens pensionat som senare blev Konrads café.

Björnens pensionat som senare blev Konrads café.

Hannlöv har kallats för den nakna känslans målare av konstkritikern Stig Åke Stålnacke. Anledningen är hans sätt att gestalta norrländska miljöer. Vyer som bärs av drömmar och visioner.

Nygrensvägen på 1950-talet.

Nygrensvägen på 1950-talet.

Till sin utställning i Öjebyn har Orvo tillfört ytterligare en dimension – nostalgi. Besökarna bjuds på en tidsresa tillbaka till Älvsbyn på 1950-talet. På den tiden påminde Nygrenvägen om miljöer från vilda västern. Här finns också en målning av Björnens pensionat som senare blev Konrads café, för att ta ett par exempel på miljöer som förändrats eller försvunnit.

Motocrosstävlingarna i Lomtjärnsparken som lockade storpublik!

Motocrosstävlingarna i Lomtjärnsparken som lockade storpublik!

Många av målningarna visar de populära motocrosstävlingarna vid Lomtjärn som drog stora skaror besökare.

– Det kunde komma upp mot 20 000 personer för att se tävlingarna under midsommarhelgen, berättar Orvo.

Älvsbyns egna hjältar; Torgny Larsson, Lasse Öberg och Birger Pettersson.

Älvsbyns egna hjältar; Torgny Larsson, Lasse Öberg och Birger Pettersson.

Samma helg, på den tiden, var också Sikfors ett populärt tillhåll. Festivalen hade även den publik som kunde räknas i tiotusentals vilket lockade hela den svenska artisteliten till byn.

– Många som festade i Sikfors på kvällarna åkte för att se Motocross på dagen i Älvsbyn. Det bidrog till att tävlingarna blev en folkfest.

Orvo (7)

Orvo själv var mycket motorintresserad.

– Jag cyklade från Altervattnet till Lomtjärn, tolv kilometer enkel väg, varje torsdag för att se motocrossföraren Birger Pettersson träna.

Andra idoler var Lasse Öberg och Torgny Larsson.

Orvo (3)

På utställningen finns även getstlningarna av Älvsbyn från tidigt 1900-tal till 1960-tal. Nostalgimålningarna varvas med motiv från nutid och även naturmålningar från den Norrland.

Utställningen pågår fram till den 1 mars. Passa på och gör ett besök!

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.