Knut Lundmark intresserar igen

06 FEB 2013
Skrivet av :
Sune Nilsson från Boden

Sune Nilsson från Boden

På onsdagen bjöd SPF Pärlan in till en offentlig berättarträff, där Sune Nilsson från Boden under en dryg timme berättade inför ett 40 tal besökare om Knut Lundmarks uppväxt, studier och vägen till sin professorstitel inom forskningen inom astronomin åren 1889-1958.

Avhandling av Knut Lundmark

Avhandling av Knut Lundmark

Sune Nilsson visade även upp en hel del dockument, bilder och böcker, som på ett eller annat sätt Knut Lundmark skapat och använt under sin gärning. Där har Sune under lång tid och intresse försökt sammanställa så mycket som möjligt som handlar om Knut Lundmark:s liv. Sune har även personligen träffat Knut då han besökt Älvsbyn, som exempelvis vid Älvsby folkhögskolas invigning 1951 och viss skriftväxling.

Refferens i hans forskning

Refferens i hans forskning

Även Folke Öberg fick ge små minnesbilder av Knut Lundmark inom utvalda delar av historien och detta kompletterades av en del av de närvarande.

Folke Öberg och Sune Nilsson

Folke Öberg och Sune Nilsson

Sammanfattningsvis kan man efter denna berättarträff finna att Knut Lundmark som föddes i den lilla byn Krokträsk 1889 i en icke akademisk familj, som i många och mycket fick Knut:s egna intressen att styras hans mål och intressen. Tyvärr kan detta också ha legat honom till last i de framtida studie och forskargärningen, där han aldrig helt blev trodd i den akademiska världen, men där vi idag kan se att han var före i mångt och mycket.

20130206_knut_010

När Knut Lundmark påbörjade sitt avhandlingsarbete såg astronomernas universum radikalt annorlunda ut än idag. Universums expansion var inte upptäckt, big bang-teorin låg ett par decennier fram i tiden och Einsteins relativitetsteorier hade inte fått sitt stora genombrott. Universum var, föreställde man sig då, synonymt med Vintergatan, ett med moderna mått
mätt förhållandevis litet och där till statiskt stjärnsystem.
Vad han riktigt betytt för bygden har inte heller alltid kommit fram på rätt sätt, då det efter hans död 1958 vid flera tillfällen gått byggden spårlöst förbi i okunskap när det erbjudits stora intressanta gåvor och donationer av hans verk.

Teckning: Svein Rosseland 12/7 1928.

Vill du läsa mer:

http://www.knutlundmark.se/

Om Skribenten
Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd.