Iskallt bygge – en het turistattraktion

03 FEB 2013
Skrivet av :

Utifrån ser den mest ut som en jättelik snöhög. Men invändigt öppnar sig Kung Bores sagovärld. Det handlar om den gigantiska igloon, Iglootel, i Abborrträsk. Med 35 000 kubikmeter snö (!) som byggmaterial har tyska Flycar Group skapat en het turistattraktion.

Välkommen till Kung Bores sagovärld i Iglootel.

Välkommen till Kung Bores sagovärld i Iglootel.

Igloon har reception, pub, tio sovrum, restaurang och konferensutrymmen. Den totala ytan invändigt är 750 kvadratmeter. I anslutning till jätteigloon finns även grillplats, bastu och badtunnor så kallade Hot Tubs.

Igloo (2)

Snöhögen som döljer en sagovärld.

– Det är som en gigantisk myrstack med gångar och hålrum överallt, berättar en bybo när vi stannar för att fråga efter vägen.

Gången in till puben.

Gången in till puben och caféet.

Igloon har byggts med hjälp av stora specialballonger från Schweiz. Ballongerna förankardes och fylldes med luft. Sedan sprutades konstsnö över dem och packades hårt. När allt hade frusit till tömdes ballongerna på luft.

Igloo (6)

Bardisken är självklart gjord av snö och is.

Rummen i igloon har dekorerats av designelever från Aaschen i Tyskland. Allt är också spännande ljussatt i skiftande färger.

Igloo (11)

Ett av sovrummen som är dekorerade med samiska motiv.

FlyCar har sedan 1999 flugit biltestare från fyra tyska destinationer upp till Arvidsjaur vintertid, men har på senare år utökat verksamheten med event. I dag sysslar bolaget även med snöskotersafari, hundspannsturer, snöskovandring och rensafaris.

Änne en av många läckert ljussatta gångar.

Ännu en av många läckert ljussatta gångar.

– När vi först kom hit fanns det fyra skotrar att hyra i Arvidsjaur. Idag finns det över tusen, sade Michel Fender, ägare av Flycar Group, när han invigde igloon.

REceptionen är det första som möter besökarna när de kliver in i den jättelika snöhögen.

Receptionen är det första som möter besökarna när de kliver in i den jättelika snöhögen.

Första säsongen ses av Flycar som en inkörningperiod för marknadsföring och promotion. Men igloon lockar redan många nyfikna.

Flycar Group står för bygget som ska locka turister från hela världen till Abborrträsk - ett norrländskt stenkast från Älvsbyn.

Flycar Group står för bygget som ska locka turister från hela världen till Abborrträsk – ett norrländskt stenkast från Älvsbyn.

En guidad tur kostar 125 kronor. Då ingår kaffe eller te.

Designstudenter från Tyskland har gjort dekorationerna.

Designstudenter från Tyskland har gjort dekorationerna.

Igloon kan också bokas för exempelvis boende, middagar, företagsträffar och konferenser. Flycar samarbetar med hotell Laponia i Arvidsjaur. Och den som önskar kan boka ett paket som innehåller både boende på hotell och i igloon.

Konferensutrymmen med bildkanon och andra moderniteter finns också.

Konferensutrymmen med bildkanon och andra moderniteter finns också.

Alla golv är belagda med plank.

Igloo (25)

Frågan är väl om all snö hinner tina bort över sommaren..?

Varmbad bjuds också till den som önskar

Varmbad bjuds också till den som önskar

Öppettider hittar du på: http://iglootel.de

Igloo (23)

Bastu finns förstås också…

Igloo (26)

Iglootel, väl värt ett besök.

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.