ICE säkrar anhörigkontakt

26 FEB 2013
Skrivet av :

Genom att lägga till kontakter namngivna som ”ICE” i din mobiltelefon hjälper du ambulans- och räddningspersonal att kontakta dina närmaste anhöriga om olyckan skulle vara framme.

Idag har de flesta med sig sin mobiltelefon nästan överallt. Skulle olyckan vara framme är det en naturlig plats att söka efter närmaste anhörig. Det kan dock vara svårt för räddningspersonalen att veta vem de ska ringa, kanske vill du att mamma kontaktas, eller sambon? Makan eller lillebror? När du har lagt till dem i kontaktboken som ICE, har du gjort det lättare.

Tanken med ICE är att det ska användas i akuta fall, där den skadade eller sjuka inte själv kan tala. ICE är en förkortning av engelskans In Case of Emergency och betyder ungefär ”i nödsituation”. Att det kallas ICE är för att det är internationellt gångbart, och du behöver inte ändra något om du åker utomlands. Tänk på att det är viktigt att du använder utlandsprefix när du lägger till din ICE-kontakt i adressboken i mobilen. Exempelnumret 070-123 45 67 blir då +4670-123 45 67.

Så här gör du för att lägga in ICE i mobilen:

  1. Lägg till en ny kontakt i telefonboken
  2. Skriv in ICE1 följt av vilken relation du har till personen t ex wife, dennes namn+46   och sedan telefonnumret – utan den första nollan
  3. Spara den nya kontakten
  4. Vill du lägga till fler kontakter, skriv ICE2 och fortsätt som i punkt ”2” etc.

Tänk på att:

  • använda det internationella utlandsprefixet + istället för ”00”, som endast används inom Europa.
  • landsnummer för svenska kontaktpersoner är 46.
  • använda engelska som språk så att funktionen även fungerar när du är utomlands.
  • berätta för de personer du lagt in under namnet ICE så att de vet om det.

Tips!

Om du vill undvika att din mobiltelefon presenterar dina kontaktpersoner som ICE+namn när de ringer till dig kan du lägga in tecknet * direkt efter numret till din ICE-kontakt. Numret kommer ändå att fungera om man behöver ringa din ICE-kontakt i en allvarlig situation.

OBS! Denna funktion fungerar inte i vissa Sony Ericsson-modeller, så prova ring din ICE-kontakt efter du lagt till *-symbolen. Om du ej kopplas fram fungerar inte denna funktion på din mobil. Du måste då ta bort * för att kunna ringa ut till din ICE-kontakt. Detta problem håller på att åtgärdas men är tyvärr ännu inte löst.

Du kan istället prova med att sätta en 0:a i slutet av telefonnumret, det fungerar på vissa modeller.

Läs mer på SOS alarms webplats.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.