Hobbyverksamhet som ökar

05 FEB 2013
Skrivet av :

Två gånger om året anordnar Norrbottens Kaninavelsförening utställningar för raskaniner i Norrbotten, denna gång hölls en utställning på PEAB travet i boden och vi följde med Sandra Nordin från Sikfors när hon åkte och tävla med sina djur. 

I Norrbotten finns det 29 registrerade uppfödare av raskaniner och man ser att både intresse och uppfödare ökar.

– Det är ju en billig hobby om man jämför med många andra, säger Sandra Nordin, och berättar att det är en stor hobby i södra Sverige där merparten – och de mest framgångsrika – uppfödare är medelålders män.

– Det är tvärt emot vad de allra flesta tror här uppe i Norrbotten, att det är en hobby bara för unga flickor, menar Sandra.

kanin2

 

I Sverige finns det ett 40 tal olika raser som är godkända att ställa ut på föreningens utställningar, allt från 0,8kg kaniner upp till de som ska minst väga 8kg. Det finns korthåriga rexar, normalpälsade, fuchs pälsade och angoror.

Djuren bedöms i rastypiskhet, pälskvalité, kondition, färg, vikt. En kanin ska i teorin kunna uppnå 100p vilket i princip omöjligt i Sverige.

– De högst bedömda djuren i Sverige har erhållit 96,5p och det har bara hänt 2 eller 3 gånger, får man över 94p får man pris på sitt djur berättar Sandra och fortsätter att förklara hur tävlingen går till.

kanin3

På morgonen när man anländer blir man tilldelad en utställningsbur som är numrerad.  Kaninen placeras i denna och när det blir dags för kaninen att tävla så kommer speciella bärare, utsedda av föreningen och bär fram kaninen till domaren. Domaren dömer kaninen utifrån en standard som finns vartefter kaninen sedan får flytta tillbaka i sin bur. Om kaniner erhåller 94p eller mer så får dess bur rosetter uthängd på buren så man ska se vilka det gått bra för. Även bedömningskortet hängs ut så man kan se hur det gått.

sandra

-För att bli domare måste man gå en 3-årig utbildning med en hård uttagning. Det finns ca 25 domare i Sverige i dagsläget och merparten är män förklara Sandra.

När sen alla djuren är bedömda hålls en prisutdelning innan det är dags att åka hem.

För  Sandras del innebar denna utställning  en topp placering på resultatlistorna och nu är det bara att börja planera inför nästa tävling.

kanin2

Foto: Sandra Nordin

 

 

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.