Fördubbling av nyföretagande i Älvbyn

10 FEB 2013
Skrivet av :

Enligt rapport baserad på UC´s siffror kan man konstatera att Älvsbyn fått 98(!) nya företag under perioden september 2011 – september 2012. Det är ett resultat som fördubblats jämfört med de tre senaste årsrapporterna.

Framför allt är det de enskilda firmorna som ökat, 75 stycken registrerades under kalenderperioden, och de återstående 23 företagen är nya aktiebolag.
– Det är mycket glädjande, och jag ser en stark koppling till det positiva företagsklimatet i Älvsbyn säger kommunens näringslivschef Pär Jonsson.

Positivt samarbete

Randolf Eriksson,r projektledare för Entreprenör Centra är nöjd över resultatet.

Randolf Eriksson, projektledare för Entreprenör Centra är nöjd över resultatet.

Via projektet Entreprenör Centra, med kommunsekreterare Randolf Eriksson som projektledare, har man valt att aktivt arbeta med nyföretagande i samarbete med grannkommunen Jokkmokk. Ett treårigt projekt som finansieras av Tillväxtverket, Länsstyrelsen och de båda kommunerna.
– Det har varit ett nyttigt samarbete där vi haft stort utbyte av varandra, konstaterar Randolf Eriksson och berättar att nyföretagandet ökat i båda kommunerna. Många av företagen har dessutom utvecklats och nyanställt personal.

Lars-Erik Hällerstrand, som bistår med rådgivning i projektet har 17 års erfarenhet av företagsutveckling och han är smått överraskad av den ökning som skett. De senaste tio åren har han konstant arbetat med nyföretagande i Älvsbyn och berättar att man kunnat se en lätt uppgång varje år.
– Men ett sådant här stort hopp har jag aldrig varit med om. Det måste man följa upp ordentligt för att fastställa vad som bidragit till fördubblingen.

Lars-Erik Hällerstrand har inte sett sådan stor ökning under sina sjutton år i branschen.

Lars-Erik Hällerstrand har inte förr sett sådan stor ökning av nyföretagande, trots sina sjutton år i branschen.

Framtidstro

Precis som Pär Jonsson ser Lars-Erik ”Lasse” en klar koppling till Älvsbyns positiva näringslivsklimat. Enligt honom är företagarfrukostarna kommunen håller i en bidragande faktor.
– Man känner att det finns en större öppenhet och en samhörighet där vi företagare ger och tar, i både stora och små mått.

Lasse konstaterar också att framtidsandan är positiv. Laver har väckt förhoppningen hos många och även befintliga företag förbereder sig för tillväxt.

Om Skribenten
Vår reporter Sara är en aktiv sexbarnsmamma som ger järnet med järnen i elden. Detta även om arbetet på Älvsby Församling tar upp en heltid. Så då kan man väl säga att det är fullt upp.