Filminspelning pågår för fullt

Här i dagarna pågår inspelningen av den internationella barnfilmen, A Christmoose Story. Vi fick förmånen att närvara vid gårdagens inspelning och träffade den omtalade huvudkaraktären ”Moose” – en animatronic (älgrobot), som minst sagt imponerade på både filmteam och media med sin verklighetstrogna teknik.

I den Holländska barnfilmen "A Christmoos Story" har en robotälg fått en av huvudkaraktärerna.

I den Holländska barnfilmen ”A Christmoose Story” har en robotälg fått en av huvudkaraktärerna.

Älgen är tillverkad av Stockholmsföretaget  Effektstudion, och höll tio man sysselsatta upp emot tre månader. Avancerad teknik  gör att älgen både ser ut och rör sig naturtroget.

– Bara huvudet innehåller hela 36 separata motorer som gör att ögonlocken kan blinka och mulen röra på sig när älgen talar, förklarar tillverkaren Göran Lundström.

Tillsammans med två andra personer försöker han få älgen att reagera på dockskådespelarens ord, och med hjälp av knappar och joysticks sätter de älgen Moose i rörelse.

Avancerad teknik gör robotälgen rörlig och mycket naturtrogen.

Avancerad teknik gör robotälgen rörlig och mycket naturtrogen.

 

Som ni kanske förstått,  handlar filmen om Moose, en livs levande, talande älg som under en flygtur(!) kraschar genom taket hemma hos nioårige Max. De blir vänner, på riktigt – i vått och torrt. Men att ha en älg till sin bästa vän är inte lätt; en elak jägare lurpassar på älgen i hopp om att få in ett dödande skott och plötsligt dyker självaste Jultomten upp, och han vill tydligen ha sin älg tillbaka.

"Max" filmens andra huvudperson spelas av 11-årige Dennis, som besöker Sverige för första gången.

”Max” filmens andra huvudperson spelas av 11-årige Dennis Reinsma, som besöker Sverige för första gången.

Två orsaker leder det Holländska produktionsbolaget Lemming Film till norra Sverige: snö och kyla eftersom handlingen utspelar sig i juletid och Filmpool Nords medfinansiering.

– Vi investerar 2,5 miljoner kronor i produktionen, säger Per-Erik Svensson, Filmpool Nord och hoppas att man även i framtiden kan få fler inspelningar till trakten.

A Christmoose Story är en Belgisk/Holländsk/Svensk samproduktion, där Holländska filmbolaget Lemming Film/Eva Eisenloeffel,  står som huvudproducent och tre svenska filmbolag är med som samproducenter: Filmpool Nord/Per-Erik Svensson, Davaj Film AB/Anna Björk och Svensk Filmindustri/Karl Fredrik Ulfung.  Dessutom är det norrbottniska bolaget Salmonfox filmens service-producent.

Per-Erik Svensson,Filmpool Nord  och Anna Björk, Davaj Film med den holländska producenten Eva Eisenloeffel, Lemming Film.

Per-Erik Svensson,Filmpool Nord och Anna Björk, Davaj Film med den holländska producenten Eva Eisenloeffel, Lemming Film.

– Alla utomhusscener spelas in i trakterna kring Älvsbyn, men inomhusscenerna är studioinspelade i Belgien, förklarar Davaj Films VD Anna Björk och fortsätter:

-Det är bra för Norrbotten att få igång de internationella samproduktionerna, då får vi tillfälle att fylla på med norrbottniska team som alla har olika kompetens.

 

A Christmoose Story beräknas ha premiär i Österrike under julen 2013. Filmen kommer att dubbas på svenska.

 

 

 

 

 

Om Skribenten
Vår reporter Sara är en aktiv sexbarnsmamma som ger järnet med järnen i elden. Detta även om arbetet på Älvsby Församling tar upp en heltid. Så då kan man väl säga att det är fullt upp.