FAS-ligt roligt i Klöverträsk

I fredags var det premiär för 2013 års revy i Klövern; ”På rätt kurs: FAS-ligt roligt” lockade till många hjärtliga skratt. Extra kul är att revyn i år spelar upp helt och hållet eget material.

Anita Thelin är en av dem som varit med i Klöverträskamatörerna sedan starten för 23 år sedan.

Anita Thelin är en av dem som varit med i Klöverträskamatörerna sedan starten för 23 år sedan.

Klöverträskamatörerna Dit e å bär (om man nu får kallas amatör efter 23 år av revyuppsättningar) har lyckats igen. Ensemblen har utökats från fjolårets åtta, till årets tretton aktörer. Harry och Anitha Thelin har varit med från start, och Anitha planerar att fortsätta ett tag till:
– Ja, tanken är minst två år till, men sedan blir jag ju pensionär, så vi får väl se då vad man orkar och hinner.

Revyn började förberedas redan från september-oktober, då skådespelarna började läsa in sig på texterna. Det bästa med revyn menar Anitha är att man får göra något för byn – och inte minst för sig själv.
– Det är kul att få bjuda på sig själv på det här sättet, berättar hon.

Vanligen brukar akterna bestå av en blandning av eget och köpt material, men i år har man satsat på att ha helt egna sketcher. Något som utan tvekan uppskattas enormt. Så till årets revy.

Föreställningen inleddes med en ordentlig känga till Arbetsförmedlingens FAS 3. Hela första akten fick vi följa en vanlig(?) arbetsförmedling där oändligt kursande stod på dagordningen för mängder av arbetssökande. Här imponerade Anna Påhlson, som framträdde som en bohemisk och en aning mystisk jobbcoach. Tanken att pensionärer ska söka sig till förmedlingen speglades på ett humoristiskt sätt, men hela akten hade en allvarligare underton som lockade till eftertanke.

Här visar jobbcoachen Anna Påhlson hur man effektivt sköter blöjbyten i kursen "vård och omsorg".

Här visar jobbcoachen Anna Påhlson hur man effektivt sköter blöjbyten i kursen ”vård och omsorg”.

Efter 20 minuters fikapaus med kaffe och fika, inleddes akt två, där det var det viktigt att andas. Först ut var numret som hette just ”Först ut” – där andningen hade en framträdande roll. För att som åskådare hinna hämta andan mellan skrattanfallen var det tvunget att fokusera ordentligt. Språkförbistringen mellan patienterna och stafettläkarna i den svenska vården togs upp, gapskrattandet visade på en hög igenkänningsfaktor.

Först ut - sketchen där andningen är viktig!

Först ut – sketchen där andningen är viktig!

Många härliga sångnummer, genomgående var den levande musiken som framfördes av kvällens tre musikanter. Ovanligt nog fanns även ett dragspel med i repertoaren.
– Fast jag avskyr dragspel! Ja, det hävdade faktiskt dragspelsmusikanten Stig Boström och fortsatte;
– Det är därför jag väljer att spela bitar som inte är så klassiska.

Föreställningens levande musik framfördes av fr.v.

Föreställningens levande musik framfördes av fr v Stig Boström på dragspel och trummor, Leif Nyberg på gitarr och Michael Christensson på bas. Ljud och ljus sköttes av Inge Nilsson längst till höger.

Och det lät riktigt, riktigt bra. Ensemblen framförde i sista akten ett riktigt medley av välkända låtar. Årets revy avslutades med låten ”Tack för oss”, där Sonya Thelin Nilsson står för texten:

I år kommer föreställningen att visas totalt sex gånger. Efter premiären i fredags framträder gänget en gång per dag under hela helgen. Samma gäller för kommande helg. Hittills har alla föreställningar varit fullsatta, vilket innebär 80-85 besökare vid varje tillfälle.

För den intresserade finns några platser kvar på fredag klockan 19.00 och på söndag klockan 14.00. Biljettbokning på 0920-850 47 (Elvy) eller 0920-850 45 (Anita).

Älvsbyn Just Nu kan verkligen rekommendera ett besök i Klöverträsk!

FOTO: Sara Bohlin

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.