Älvsbyns egen filmhjälte

02 FEB 2013
Skrivet av :

Själv håller han helst till bakom kulisserna. Men när det handlar om att locka stora filmproduktioner till Älvsbyn så spelar näringslivssekreteraren Randolf Eriksson en av huvudrollerna. Det har bidargit till att filmstjärnor som Lena Ohlin, Sven-Bertil Taube, Helena Bergström och Mikael Persbrandt kunnat ses på byn de senaste åren.
– Men att så många filmer spelas in i Älvsbyn är lika mycket de lokala företagen och älvsbybornas förtjänst. De får både skådespelare och filteam att trivas, säger Eriksson blygsamt.

 

Lena Ohlin kunde ses i Älvsbyn förra vintern när hon spelade in scener till filmen Hypnotisören.

Lena Ohlin kunde ses i Älvsbyn förra vintern när hon spelade in scener till filmen Hypnotisören.

 

Älvsbyn har blivit något av ett centrum för filminspelningar i Norrbotten. Bara de två senaste åren har filmer som ”En enkel till Antibes”, ”Hypnotisören”, ”Isdraken” och ”I lodjurets timma” spelats in i kommunen.
I februari är det dags för nästa stora produktion när holländska Lemming Film gör barn- och familjefilmen ”A Christmoose Story” där bland annat julscener ska spelas in på Storgatan i Älvsbyn. Därför hänger fortfarande julbeslysningen kvar i centrum.

När Hollywoodregissören Lasse Hallström gjorde sin första film i Sverige på 25 år valde han Älvsbyn som en av spelplatserna.

När Hollywoodregissören Lasse Hallström gjorde sin första film i Sverige på 25 år valde han Älvsbyn som en av spelplatserna.

Filmindustrin har blivit en betydande näring i Älvsbyn.
– Filmbolagen kommer ju med arbetsstyrkor på upp till 50 pesoner. Stundtals fler. De ska äta, sova, shoppa och köra bil. Bara det senaste året genererade filminspelningarna 4 000 gästnätter, berättar Eriksson.
Även handeln och servicenäringen gynnas.
– När hypnotisören spelades in fick ortens glasmästare byta alla fönster i huset där scenerna spelades in. Filmbolagen behöver också snickare, elektriker, rörmokare, chaufförer, fordon och matleveranser med mera. Så helt klart skapar filminspelningarna arbetstillfällen.

Sven-Bertil Taube och Rebecca Ferguson hade huvudrollerna i filmen "En enkel till Antibes".

Sven-Bertil Taube och Rebecca Ferguson hade huvudrollerna i filmen ”En enkel till Antibes”.

Att så många filmer spelas in i Älvsbyn är ingen slump. Kommunen har målmedvetet arbetat för att locka filmbolagen till sig. Filmindustrin är också en viktig punkt i den kommunala näringslivsplanen. Det finns en klar och tydlig strategi som även smittat av sig på allmänheten.
– Jag tror älvsbyborna känner en stolthet när filmer spelas in i vår kommun . De är väldigt tillmötesgående vilket får skådespelare och filmteam att trivas. Ta bara Polar hotell, som exempel, de anpassar servicen helt och hållet efter filmteamen och skådespelarnas önskemål. De har ju lite udda arbetstider ibland vilket innebär att frukosten för vissa kan serveras klockan 12:00 på dagen, berättar Randolf.

Polar Hotell får beröm för sin service.

Polar Hotell får beröm för sin service.

Regissören och producenten Håkan B Jerking förklarade efter inspelningarna av ”Enkel till Antibes” och ”Isdraken” att han aldrig någonsin förut druckit så mycket kaffe som i Älvsbyn.
– Överallt blev vi varmt välkomnade och alla skulle bjuda på kaffe, berättade Jerking med ett skratt.
En annan anledning till att filmbolagen trivs är Randolf Eriksson själv. Filmteamen öser beröm över honom. Han är kommunens kontaktperson och brukar fixa det mesta.
– Kul att bli uppskattad. Jag försöker bidra med det jag kan och är tillgänglig dygnet runt på telefon. Och ibland är det snabba ryck. Det kan handla om allt från bultsaxar till snöskotrar. När danska filmen ”I lodjurets timma” spelades in ringde filmteamet sent en kväll och ville ha två våtdräkter till klockan 06:00 morgonen därpå. Vi lyckades ordna fram det.

Filmen "En enkel till Antibes" bjöd på underbart vackra scener från Älvsbyn med omnejd.

Filmen ”En enkel till Antibes” bjöd på underbart vackra scener från Älvsbyn med omnejd.

Just Randolfs ständiga roll som ”fixare” och kommunal kontaktperson underlättar arbetet för filmbolagen. Beslutsvägarna är korta och produktionsansvariga vet alltid vem de ska vända sig till. Kommunikationen är informell och personlig vilket sparar tid.
Även den familjära stämningen betalar sig. Älvsbyns kommun brukar bjuda filmfolket på en grillafton. När ”I Lodjurets timma” spelades in så agerade kommunalrådet Bill Nilsson grillmästare.
– Danskarna var mycket förvånade över att ”Borgmästaren” själv tillredde maten. Det hade de aldrig varit med om förut (skratt), säger Randolf.

Mikael Perbrandt och Lena Ohlin.

Mikael Perbrandt och Lena Ohlin.

Etableringen av Älvsbyn som filmort började med komedin ”Vi hade i alla fall tur med vädret” och det riktiga genombrottet kom med filmen ”Jägarna”. Regissör för båda dessa succéer var Kjell Sundvall. Han sådde det första fröet som fick filmverksamheten i Älvsbyn att blomma ut..
– Kjell har ju bott i Älvsbyn som ung och tog realen här. Han gjorde att vi fick upp ögonen för de möjligheter filmindustrin ger, säger Randolf som även berömmer Filmpool Nord.
– De arbetar framgångsrikt. Och den insats som Älvsbyns kommun betalar till Filmpool Nord har vi fått tillbaka mångfalt.

Älvsbyn proudly presents; Randolf Eriksson (t.v) näringslivssekreterare. Tjänstemannen som får filmbolag och andra artister, som Lasse Holm, att trivas i kommunen. På senare år har flera stora produktioner spelats in i Älvsbyn med omnejd och filmindustrin har blivit en betydelsefull näring. Och till Storforsens naturscen återvänder Diggiloogänget för sjätte sommaren i följd.

Älvsbyn proudly presents; Randolf Eriksson (t.v) näringslivssekreterare. Tjänstemannen som får filmbolag och andra artister, som Lasse Holm, att trivas i kommunen. På senare år har flera stora produktioner spelats in i Älvsbyn med omnejd och filmindustrin har blivit en betydelsefull näring. Och till Storforsens naturscen återvänder Diggiloogänget för sjätte sommaren i följd.

Men Randolf är bra för fler saker inom showbiz. Hans andra skötebarn är Storforsens naturreservat. På naturscenen vid det storslagna vattenfallet åtevänder Lasse Holm med Sveriges största familjeshow, Diggiloo, varje sommar. En stor anledning är Eriksson och kommunens vänliga bemötande som gör att artisterna vill återvända.

FOTO: SVENSK FILMINDUSTRI, STERLING NILSSON OCH TONY BERGLUND

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.