Älvsbyföretag etablerar sig i Norge!

09 FEB 2013
Skrivet av :

fot_plankor 2

Tack vare ett långt samarbete med Älvsbyhus AB har Bohlins BMM AB kunnat ta fram ett unikt koncept just för Älvsbyhusägare, både när det gäller inredning av övervåningar och vid köp av färg. Det har fört hantverksföretaget från Vistträsk in på den norska marknaden.

Förra veckan avslutade Bohlins sitt första byggprojekt i grannlandet, och av allt av döma är både kunden och byggherren nöjd. En noggrann utvärdering från företagets sida ska få avgöra i hur stor utsträckning etableringen i Norge ska ske.
– Det har varit spännande. Jobbet i sig var ju detsamma som hemma i Sverige – utmaningen var att ta sig in i landet, och det var mer byråkrati än vi förväntat oss, säger företagets VD Magnus Bohlin.

Bohlins BMM har specialiserat sig på byggen av övervåningar. Nu har norska husägare upptäckt företagets färdigheter.

Bohlins BMM har specialiserat sig på byggen av övervåningar. Nu har norska husägare upptäckt företagets färdigheter.

Företaget har tagit tillvara på sina erfarenheter och erbjuder fasta priser på paketlösningar vid byggnation av övervåningar och kan i dag kalla sig specialister på marknaden. Via en nischad hemsida (övervåningar.se) trillar det in förfrågningar från hela landet, och nu har även norrmännen hittat dit.
Att Bohlins har lyckats med sin nisch är tydligt: fler förfrågningar från grannlandet strömmar in och kunderna har inte lyckats hitta någon entreprenör i hemlandet som kunnat ge samma lösning.
– Det är jättekul att norgekunder hittat oss, säger Magnus och fortsätter:
– Eftersom jobbet flöt på bra, är vi inte främmande att ta på oss fler projekt i grannlandet.

Två alternativ

Vid en företagsetablering i Norge finns två alternativ för bolag som förväntas omsätta mer än 50 000 kronor; antingen att starta ett Norsk-registrerat företag eller skaffa en momsrepresentant.
Bohlins valde det senare alternativet eftersom de inte visste i vilken utsträckning de skulle komma att arbeta i grannlandet.
– Resan började med ett möte med Svenska exportrådet, och därifrån har vi slussats vidare till KPMG i Norge som hjälper oss med kontakten med Norska myndigheter, förklarar Magnus.

Nya utmaningar

Även här i Sverige står Bohlins inför nya utmaningar. Förfrågningar på inredda övervåningar kommer numera från en blandad kundgrupp och Magnus håller på att utveckla nya paketmodeller till kunder från olika hustillverkate.

– Vi ser en växande marknad. Vi får förfrågningar från exemplelvis Smålandsvillans husägare.

fot_plankor

Magnus märker också att det ställs högre och högre krav, i synnerhet från kunderna i storstäderna. Många Tv-program lär folket att noggrant granska byggföretagen innan kontrakt skrivs under. Man vill besöka referenser och kräver även certifierade underleverantörer.

-Det är lite annat än här hemma i Älvsbyn, där alla känner alla. I städerna måste man börja med att bygga upp en tillit, innan man får bygga i husen.

Tvingades dra i nödbromsen

Sedan 2011 står Magnus som ensam ägare och har sju anställda under sig. Men för ett par år sedan var läget annorlunda; Magnus drev företaget tillsammans med sin bror, företaget växte och hade precis tilldelats priset ”Årets pärla i Älvsbyn näringsliv”.  Bohlins stod redo att göra stora satsningar och framtida investeringar.

Under våren 2011 tvingades dock bröderna att dra i nödbromsen – deras far, tillika mattläggare blev allvarligt sjuk, och Magnus fru, marknadschef i bolaget fick besked att de väntade tvillingar, barn nummer fyra och fem i ordningen. Bohlins valde att minska ner på personalstyrkan, åta sig färre uppdrag och själva gå ner i arbetstid. Per valde i samma veva att förverkliga sin dröm om att läsa till byggnadsingenjör. Tufft, omtumlande och utmanande för alla parter.

Norge nästa för Bohlins BMM.

Norge nästa för Bohlins BMM.

– Just då kändes det viktigt att sätta familjen först, och det är ett beslut jag inte ångrar, säger Magnus, som i samma veva valde att axla rollen som ensam ägare.

Anpassa arbete och familjeliv

I dagsläget har Magnus hittat en stabil grund att låta företaget växa på. Sakta men säkert håller Bohlins på att växa in i den kostym de hade innan nedskärningen. Medvetet har Magnus valt att marknadsföra sig mot Luleå, och det har gett bra resultat.

– Jag har haft en längtan att kunna arbeta närmare hemmet, det här är ett steg i den riktningen, säger han. Vi jobbar givetvis lokalt i Älvsbyn, där vi både bygger och lägger mattor, men jag ser en begränsning att arbeta med den nisch jag har valt.

Men den största utmaningen kvarstår – att anpassa arbete och familjeliv.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.