Älvsbybönder tar strid för den egna mjölken

03 FEB 2013
Skrivet av :

Att COOP, ICA och Willys säljer mjölk under egna varumärken hotar på sikt Norrmejerier och mjölkbönderna i norr.

– Det är inget fel på mjölken från Mälardalen eller Dalarna men den håller inte landskapen i Älvsbyn öppna och skapar heller inte några jobb i kommunen, säger Berit Hardselius, lantbrukare i Nybyn.

Berit Hardselius uppmanar älvsbyborna att fortsätta handla mjölk från Norrmejerier.

Berit Hardselius uppmanar älvsbyborna att fortsätta handla mjölk från Norrmejerier.

Det finns en oro att de stora livsmedelsjättarnas satsning på försäljning av mjölk under eget varumärke kraftigt kommer att påverka Norrmejeriers försäljning i negativ riktning. Det hotar också verksamheten för mjölkproducenterna i norra Sverige.

COOP köper sin mjölk från Grådö mejeri utanför Hedemora i Dalarna. ICA:s mejeriprodukter levereras av Arla. Det innebär att en stor del av mjölken på butikshyllorna i Norrbotten transporterats över mer än halva vårt land.

Vilken mjölk väljer du?

Vilken mjölk väljer du?

– Jag tycker det är att gå över ån efter vatten, säger Berit som uppmanar älvsbyborna att tänka sig för när de köper mjölk och mejeriprodukter.

– Vad folk väljer har betydelse, betonar hon och berättar att älvsbybönderna via branschorganisationen LRF planerar en kampanj utanför butikerna i Älvsbyn.

– Utan mjölkbönder kommer de öppna landskapen att växa igen. Tänk också på att varje bonde i genomsnitt genererar jobb till ytterligare fem  personer. Att vi får fortsätta sälja vår mjölk är alltså viktigt ur många perspektiv.

För Norrmejerier märks redan effekter. Exempelvis har vissa butiker redan avlistat en del av Norrmejeriers produkter till förmån för egna. Det gäller bland annat halvlitersförpackningarna med grädde.

FOTO: STERLING NILSSON OCH FRIDA SANDMAN

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.