Är man stark måste man vara snäll

20 JAN 2013
Skrivet av :

Rynkorna i pannan och de kloka ögonen skvallrar om en stark personlighet. Kroppen ser också utomordentligt stadig ut. Billy är nämligen en muskelhund av rasen American Bully.
– Bullyn är avlad för Weight Pulling, så han är stark, men också otroligt snäll, berättar Viktoria Björk som äger Billy.

Och att han är snäll råder ingen tvekan om, så snart han får hälsa passar han på att slösa med blöta (!) pussar.
– Ja, han dreglar ju en del, så man får inte vara för finklädd när man hälsar på, skrattar Viktoria.

Viktoria föll direkt för American Bully och var glad att den fanns i Sverige.

Viktoria föll direkt för sin American Bully och var glad att den fanns i Sverige.

Viktoria hämtade Billy utanför Örebro. Hon hade från början tänkt skaffa en annan ras, men hade då bara hittat passande valpar utomlands.

– Det var min svåger som letade på nätet och hittade information om Bullyn, berättar Viktoria och fortsätter;
– Han tipsade om en hemsida för en uppfödare, som dessutom hade valpar till salu.

Då var Billy bara några veckor gammal. Viktoria läste om rasen, ringde och pratade med uppfödaren Marie och bestämde sig nästan direkt. En sådan skulle hon ha.
– Det kändes som att tiden gick hur sakta som helst innan jag äntligen fick hämta honom.

Billy, egentligen Legend Kennels Quarter Pounder, trivs väldigt bra i Södra Vistträsk där han bor med Viktoria och husets två katter. Kylan kan ställa till det lite, då pälsen är kort och inte så lämpad för de kallaste dagarna. Viktoria berättar att Billy börjar halta nästan direkt när det är kallt ute, så han får ha tofflor och täcke för att kunna leka fastän det är kallt.

Kända Bullys är Cesar Millans Daddy och Junior, som blev kända för sina lugna – och lugnande – temperament. Cesar använde dem ofta som goda exempel på hur hundar ska uppföra sig tillsammans.

Spårning var inte den ursprungliga tanken med rasen, men det hindrar inte Billy. Han älskar att sniffa fram intressanta saker.

Spårning var inte den ursprungliga tanken med rasen, men det hindrar inte Billy. Han älskar att sniffa fram intressanta saker.

Billy har sinne för spårning; han genomsöker gästernas kläder så snart tillfälle ges, har testat viltspår med framgång, och han spårar till och med däckspår om en bil nyligen kört förbi. Men favoritsysslan är ändå att dra, gärna tungt. Weight Pulling (som rasen är avlad för) går ut på att hunden ska dra tung last en kortare sträcka, så explosiv styrka är viktigare än uthålligheten. Men Viktoria tycker att han orkar dra riktigt bra:
– Vi brukar sparka, och han orkar då dra mig ett par kilometer, både bortåt och hem igen. Man märker att han gillar det.

Trots sin tyngd är Billy snabb. Han älskar att leka fritt.

Trots sin tyngd är Billy snabb. Han älskar att leka fritt.

Trots sparkturer, spårning och utelek är Billy inte den som blir trött i första taget. Däremot kopplar han snabbt av när han kommit in igen. Att gäster inte är bekanta sedan tidigare gör ingenting, han ligger gärna bredvid dem ändå.

Billy är betydligt högre än en Amstaff, senaste mätningen var han ungefär 55 cm i manken. Han tillhör varianten XL, som är näst störst av de fem olika storlekarna av Bully.

Sammantaget är American Bully en större och lugnare hund än ursprungsraserna, mer en sällskapsvariant. Den ses som en bättre förstagångshund än många andra raser, har lätt för andra hundar och djur – och är (precis som Billy) väldigt glad i folk. Mot andra hundar är de ganska underlägsna och utmanar inte. De tar inte hot från andra hundar på allvar. Det gör att det sällan blir bråk, och att de passar väldigt bra att ha i grupp.

Den 26 januari hålls den första utställningen för rasen i Sverige, det är European Bully Kennel Club (EBKC) som arrangerar den i Halmstad. I dagsläget är 25 Bullys anmälda.

FAKTA AMERICAN BULLY
Dave Wilson, USA, inledde under 80- och 90- talet framavlandet av Bullyn. Han ville ha en hund att ta med överallt, som inte krävde lika mycket fysisk aktivitet som ursprungsraserna Amstaff och Pitbull. Dave Wilson ville inte att rasen skulle få lika dåligt rykte som pitbullen, så det främsta han fokuserade på var temperamentet, det skulle vara lugna och snälla hundar utan aggressiva tendenser.

Idag finns cirka 40 hundar av rasen i Sverige, och önskan är att så småningom få rasen godkänd i SKK. För det krävs en egen rasklubb, vilket är på gång. Redan nu finns American Bully Kennel Club (ABKC) och European Bully Kennel Club (EBKC).

Bullyn finns i fem olika typer, främst är det storleken som skiljer dem åt.
Mer information om exteriör och storlek finns på sbkk.eu.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.