Sofie siktar på VM i Rally

03 JAN 2013
Skrivet av :

I samband med Rallytävlingen Sikforsrundan fick Älvsbyn.just.nu chans att träffa Sofie Lundmark, dotter tillika kartläsare till den mer kända rallyföraren Brage Lundmark.

Stilstudie av Brage och Sofie i Rallyskogen

Stilstudie av Brage och Sofie i Rallyskogen

Sofie började som co-driver åt pappa Brage 2006 och har åkt med honom i volvo 240, 940 och även en Nissan 4wd. 2009 började dom köra Sverigeserien i Volvo orginal cupen  samma år som hon kom med som en av sex unga talanger i SBF:s satsning Junior Elite Sweden. Har åkt med olika förare genom årens lopp men nu väntar nya äventyr.

Sofie med pappa Brage är kända rallyprofiler

Sofie med pappa Brage är kända rallyprofiler

Sofie berättar att hon blivit uppringd av ett Rally Team från Gävle som ville rekrytera henne som kartläsare åt rallyföraren Emil Bergkvist i en satsning inför VM 2016 vilket Sofie nappade på direkt. Detta innebär dock att sista tävlingen som kartläsare åt sin pappa blev just på Sikforsrundan. -Det blir inge DM tävling för mig då vi jobbar på satsningen med Emil istället, men det är verkligen kul att få vinna i hop med pappa på vår sista tävling berättar Sofie. VM 2016 består av ca 15 tävlingar i flera olika länder ute i världen.

Tanken är att köra en Volvo 940 i Sverigeserien samt en Ford Fiesta R2 i SM nästa år. – Körandet överlåter jag till andra berättar Sofie på frågan i fall hon inte är sugen på att börja köra själv. -Jag har kört en tävling själv en gång, även det var i Sikfors på Sikforsrundan, det gick ganska bra till vi märkte att pappa som då var kartläsare åt mig glömde stämpla in vårt tidkort berättar hon och skrattar.

Sofie Lundmark ser fram mot ett VM i Rally

Sofie Lundmark ser fram mot ett VM i Rally

Nästa år finns planerna på ett 20-tal tävlingar i hop med Emil och då kommer jag att tävla emot pappa som i sin tur rekryterat emils gamla kartläsare till sitt team. -Vi kommer att bila eller flyga ned ihop jag och pappa, då vi räknar på att få tävla en hel del i södra Sverige berättar hon. I dagsläget står enbart nationella tävlingar på agendan för 2013  förutom en tävling i Finland i september, som ingår i Sverigeserien. 2014 ska de göra minst en utlandsstart och 2015 ska de köra brittiska mästerskapen.

Namn: Sofie Lundmark
Ålder: 22år
Från: Svensbyn utanför Piteå
Utbildning: Går 2:a året på medie & Komunikationsvetenskapsprogrammet i Umeå.
Intressen: Förutom rally gillar hon att resa, pyssla, umgås med vänner, friluftsliv, dans, musik, träning och mycket mer.
Familj: pappa Brage, mamma Kerstin, lillebror Alexander och pojkvännen David.

Här kan du läsa mer om VM Rallysatsningen med Emil och Sofie http://bergkvistrally.dinstudio.se/news_1.html

Text Sandra Nordin

Om Skribenten
Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd.