RFN växlar ledning

04 JAN 2013
Skrivet av :

Mats Hakkarainen blir ny chef för RFN. Han byter F21:s flygflottilj i Luleå mot Europas största övningsområde. Avgående chefen Laci Bonivart blir ny försvarsattache i Ungern . 

 Under fredag eftermiddag avtackades RFN:s provplatschef Laci Bonivart för de fem år han han arbetat vid basen – Provplats Vidsel, som den numera heter. Med vid avtackningen fanns representanter från försvarsmakten. Näringslivet, kommuner och landshövdingen var också närvarade. Laci Bonivart går nu vidare mot nya utmaningar som försvarsattaché i Ungern.

Mats Hakkarainen ny provplatschef på RFN, tv och avgående chef Laci Bonivart, till höger.

Mats Hakkarainen ny provplatschef på RFN, tv och avgående chef Laci Bonivart, till höger.

Sedan årsskiftet har Mats Hakkarainen tjänat som ny chef på basen. Hakkarainen kommer från en tjänst på F21 i Luleå, och är sedan tidigare väl insatt i RFN:s verksamhet.

-Under årens lopp har han samarbetat med oss på Provplats Vidsel och varit en vital del i vissa övningar, säger enhetschef Paulina Nordin.

Med en bra beläggning går verksamheten en ljus framtid till mötes. Det 1650 kvadratkilometer stora provområdet är Europas största fullt instrumenterade provområde över land och inrymmer flygplats med hangarer, verkstäder, förråd och kontor. Dessutom planerar man att utöka området.

Satsar externt

På RFN provas bemannade och obemannade luftfarkoster, samt långräckviddiga styrda och ostyrda bomber, granater och robotar. Huvudkund är svenska försvarsmakten men verksamheten inriktas allt mer mot externa kunder.

– De utländska kunderna har ökat med 600 procent de senaste fem åren, säger Jan Unander, internationell marknadsdirektör på Försvarets materielverk till Piteå Tidningen för några dagar sedan.

Stora på flera plan

Avsaknad av bofast befolkning, att det inte finns någon civil flygtrafik som påverkar provverksamheten, och möjlighet till vintertester med snö, is, kyla och mörker är några egenskaper som gör RFN attraktivt för externa kunder. Att det är ljust dygnet runt på sommaren är också en fördel.

-I ett kommunalt perspektiv är RFN viktiga för oss,  främst för att de skapar sysselsättning för många människor i kommunen men dessutom är de stora inom turism. Den senaste storövningen som samordnades tillsammans med F21 sensommaren och hösten 2012 gav cirka 12 000 gästnätter i länet, skriver Älvsbyns näringslivschef Pär Jonssons i sin blogg. (Källa RSF.)

 

-Jag kommer fortsättningsvis att göra allt jag kan för att driva anläggningen framåt, låter Hakkarainen hälsa.

 

 

 

Om Skribenten
Vår reporter Sara är en aktiv sexbarnsmamma som ger järnet med järnen i elden. Detta även om arbetet på Älvsby Församling tar upp en heltid. Så då kan man väl säga att det är fullt upp.