Ovanliga hundar i Vistträsk

14 JAN 2013
Skrivet av :

Nederlandse Kooikerhondje. Mexikansk nakenhund med päls. Chodsky pes. American Bully. Alla är de ovanliga, och ännu mer anmärkningsvärt är att de finns inom en radie på tio kilometer. Vi har träffat dessa valpar och unghundar och samlat till en reportageserie om fyra avsnitt. Först ut är Kooikern Vilja.

Vilja, eller Moon Haven Set Fire To The Rain som hon heter på stamtavlan, är en valp av rasen Nederlandse Kooikerhondje, eller Kooiker som den kallas. Hon bor med matte Inga-Lill och husse Roger i Södra Vistträsk. Vilja hämtades i Åsenhöga utanför Gnosjö, och fick åka flygplan till Norrbotten.

– Det gick jättebra, hon sov i mitt knä nästan hela tiden, berättar Inga-Lill och fortsätter:
– Det är en enmanshund som trivs bra med sin egen familj, så det var skönt att hon trodde sig att vila fastän vi nyss träffats.

Vilja är en valp av den mindre vanliga rasen Nederlandse Kooikerhondje, eller Kooiker som den också kallas.

Inga-Lill ville ha en Kooiker för att ha en lättlärd och pigg hund att jobba med. Att den utseendemässigt påminde mycket om en hund hon tyckt mycket om och att det är en tystare ras var också en fördel. Dessutom finns få sjukdomar inom rasen, de gentestas för att se om de bär anlag för ENM (en typ av epilepsi) och blödarsjuka. Tack vare det har rasen blivit ännu friskare.

– Kooikern kan upplevas reserverad, men egentligen är den mest ointresserad av människor och även av andra hundar.

Eftersom att den ursprungligen använts vid jakt bör man träna närhet och inkallning så att den inte sticker iväg på egna upptåg.

– Fast Vilja är just nu mest upptagen med att följa mig överallt, berättar Inga-Lill och visar valpen som just somnat på hennes fötter.

Inga-Lill Häll och Kooikervalpen Vilja bor i Södra Vistträsk.

Kooikern kommer från Nederländerna, där den användes som klassisk gårdshund. Den vaktade gården och höll skadedjur som råttor och möss borta. Dessutom användes den till en annorlunda typ av jakt; den lockade vilda änder genom smala kanaler in i en bur. Rasen uppkom under 1600-talet men utrotades nästan under andra världskriget. Sedan 1994 finns den i Sverige.

Rasen är lättskött, pälsen borstas lätt någon gång då och då för att undvika tovor, och behövs sällan badas. De älskar att bada och är tålmodiga med barn.

– Fast de behöver ju vänjas vid dem förstås, precis som andra hundar, säger Inga-Lill.

Kooikern är livlig, arbetsvillig och gladlynt. Den är mycket uppmärksam på ljud, och väldigt alert. Idag används Kooikern ofta till sällskap, agility, rallylydnad, sök och spår.

FAKTA NEDERLANDSE KOOIKERHONDJE

Den första Kooikern kom till Sverige 1994.
2012 registrerades 106 valpar av rasen.

Besök Svenska Kooikerhondjeklubben för mer information.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.