Viral spridning av Norrskensjägarens bild

14 JAN 2013
Skrivet av :

22 000 facebookanvändare kan inte ha fel – Marcel ’Norrskensjägaren’ Köppes bild är fantastisk.

På fjorton timmar har Köppes norrskensfoto blivit berömt. Det har fått en så kallad viral spridning. Det inträffar när mängder av användare gillar och delar bilden på facebook. Tack vare de här funktionerna har bilden från Älvsbyn setts av mängder av människor – och de som kommenterar är odelat positiva. Vackert, magiskt och majestätiskt är bara några av de superlativ som duggat tätt i kommentarsfältet.

På kort tid hade Marcel Köppes foto av Norrskenet nått en oerhörd publik. I skrivande stund hade över 21 000 gillat bilden på facebook, och den hade delats över 1300 gånger.

Marcel Köppe flyttade till Älvsbyn 2005. Då fick han också se sitt livs första Norrsken – vid Storforsen.
– Jag fascinerad av det. Men då kunde jag inte fota. När jag sedan började fotografera ville jag även fånga norrskenet. Dock tog det ett tag innan jag kunde göra det på ett för mig acceptabelt sätt.

För många är det ovanligt att se norrsken, men i Älvsbyn är vi bortskämda med en säsong som sträcker sig från september till april. Norrsken finns faktiskt året om, men syns bara när det är mörkt. Årets säsong har varit ovanligt aktiv, egentligen är februari den bästa månaden, men redan nu har en del magiska norrsken uppträtt. Marcel Köppe har under sina år i Älvsbyn lärt sig en del matnyttigt vad gäller norrskensjakt.

– För att se norrskenet bättre är det bra att hålla lite koll på vädret. Norrskenet syns bäst när det är molnfritt och mörkt. Vädret är därför det största hindret för att se norrskenet. Gå inte på jakt efter norrskenet vid fullmåne, eftersom månen lyser upp himlen så mycket att det går ut över upplevelsen, lär han oss.

Marcel menar att tjusningen i det hela ligger i naturupplevelsen, tystnaden, och att fota under delvis extrema förhållanden, till exempel den ofta mycket kalla temperaturen.  För att hålla värmen är det viktigt med bra kläder och sovsäck. Ta gärna med varm dryck i termos då det är en tålamodsprövande väntan innan bilden med stort B har fångats.

Marcel har sina favoritplatser för att lyckas bra med fotograferingen, men för enkelhetens skull tipsar han att det är bäst att hålla till utanför bebyggelsen, så att det är ordentligt mörkt, utan störande ljuskällor, som hus och andra byggnader, i omgivningen.
– Vill man fota seriöst borde man reka sina platser i solljuset, menar han.

Om du vill ta foton av norrskenet är det ett par saker du bör komma ihåg för att få ett så bra resultat som möjligt. Det är viktigt att klä sig rätt, eftersom det kan bli mycket väntan. Marcel delar gärna med sig av flera av sina bästa knep för att fler ska lyckas, och bli framgångsrika norrskensjägare.

Marcel Köppes bästa tips för norrskensjakt

  • Använd en digital spegelreflexkamera med fjärrstyrd utlösare
  • Använd stativ
  • Kom ihåg att ha fulladdat batteri
  • Slå av blixt och automatiska inställningar
  • Välj ett ISO-värde på 100–400 (dem moderna DSLR kameror klarar även upp till 3200 utan problem dvs större brus)
  • Objektivet bör stå på manuellt fokus, med inställningen ”oändligt”
  • Använd helst vidvinkel eller supervidvinkel för att få med så mycket som möjligt av himlen.
  • Använd lång slutartid på till exempel 30 sekunder eller mer. (använder du högre isovärde minska du slutartiden)
  • Bländaröppningen bör vara f/3,5 eller bättre
  • Ha tålamod

FOTO: Marcel Köppe
PORTRÄTTFOTO: Andreas Almkvist

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.