Många tappade skoterkortet

08 JAN 2013
Skrivet av :

Väldigt många skoterförare tappade sina skoterförarbevis vid nyår. Inte på grund av att de gjort fel – utan för att de gjort ingenting. Ungefär 35 000 personer ansökte inte om förnyelse i tid.

– Man har inte läst det man har fått hem i brevlådan, säger Daniel Pettersson vid Norrbottenspolisen, till TT.

I Norrbotten får 10 000 personer inte köra snöskoter efter nyår. Då blev nämligen de gamla förarbevisen ogiltiga. Personer med B-körkort taget före år 2000 får även fortsättningsvis köra snöskoter utan särskilt förarbevis. I hela landet var det omkring 100 000 personer som förlorat sina förarbevis.

Långt ifrån alla skoterförare har fått det nya förarbeviset med bild som ersätter den tidigare varianten. De riskerar nu att åka dit för olovlig körning.

Redan i september skickades information om de nya bestämmelserna ut till samtliga personer med förarbevis. Stoppdatumet den 31 december var det långt ifrån alla som skickat in ansökan om förnyelse.

– Jag tycker att det här är lite typiskt. Det är inga oklarheter i informationen som har gått ut, det är bara det att det är många som inte har brytt sig om att läsa den, säger Daniel Pettersson, chef för trafikenheten vid polisen i Norrbotten, till TT.

Polisen kommer fortsatt att arbeta som tidigare. När man stoppar en snöskoter kontrolleras förarens behörighet. Saknar man förarbevis kan man åka dit för olovlig körning. Vill man kunna köra lagligt igen får man därför gå en ny utbildning.

FOTO: Sterling Nilsson, Frida Sandman

Om Skribenten
Frida är en inspirerad tvåbarnsförälder som kan liknas vid en schweisisk armékniv; multifunktionell till max. Förutom idéer producerar hon annonser och artiklar. Brinner för (och med) byaanda och drömmer om världsfred.