Lotteriinspektionen vill tillåta facebook-lotterier

03 JAN 2013
Skrivet av :

De tävlingar som hålls på facebook, där man kan vinna produkter från företag genom att klicka ”Like” på deras facebooksidor, är olagliga. Nu föreslår dock lotteriinspektionen en lagändring där enklare gratislotterier ska tillåtas.

– Det kanske är dags att vi gör samma bedömning som i övriga Europa, och i alla fall tittar på om vi kan tänka oss att ta bort det här insatskravet, säger Johan Röhr, chefsjurist vid Lotteriinspektionen, till Ekot.

Röhr menar att det finns fall där det skulle fungera, samtidigt som det kan finnas avarter där det vore hemskt olyckligt, till exempel sådana typer av spel som är mer hasardbetonade.

– Men man skulle kunna ha ett undantag när det är väldigt låga insatser eller vinster, säger Johan Röhr.

Det är för att skydda de enda som får tillstånd att ordna lotterier – staten och folkrörelserna, som det är olagligt även med gratislotterier. I andra länder är det tillåtet med lotterier utan insats.

Att gilla företags facebooksidor för chans att vinna olika produkter är vanligt förekommande, men också olagligt enligt dagens bestämmelser.

I samma takt som sociala medier vuxit, bland annat facebook, har Lotteriinspektionen fått in allt fler anmälningar om olagliga reklamlotterier.

– Det är ju ganska vanligt att, om man som det heter ”likear” någon eller någonting på Facebook, så kan man vara med i en utlottning av en produkt eller någonting sådant. I strikt mening så är det ett lotteri som anordnas av någon och man är med och kan vinna. Och det räcker för att lagen ska vara tillämplig, säger Johan Röhr till ekot.

Lotteriinspektionen kontaktar både företagen som inte följer reglerna, och de har även kontakt med Facebook där de flesta reklamlotterierna förekommer. Dessutom händer det att liknande lotterier anordnas i radio, TV och andra medier. Om det ingår en fråga eller annan uppgift att lösa, räknas det som en tävling och inget lotteri, där det är slumpmässigt vem som vinner.

Gratislotterier ska enligt lagförslaget tillåtas, men inte casinon, kort- eller tärningsspel. Värdet av vinsten får uppnå max 5 000 kronor.

Johan Röhr tycker att inspektionen idag ägnar tid åt saker som allmänheten inte uppfattar som viktiga.

– Många uppfattar det ju som en kul grej och man riskerar ingenting. Man lider så att säga ingen skada, kan man tycka, säger han till Ekot.

Tycker du att reklamlotterier, där folk deltar gratis eller till en mycket låg insats, ska tillåtas?

Lyssna på ekots sändning om lagförslaget.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.