Johan löser en av kvinnans alla gåtor

18 JAN 2013
Skrivet av :

Johan Norén, 29, hade en längre tid förundrats över mängden så kallade ”egobilder” som tjejer lägger ut av sig själva på sociala medier.  En dag beslutade han sig för att ta reda på varför.
– Jag satt och kollade lite på instagram en fredag och råkade väl landa på 3-4 såna här ”egobilder” på raken, och jag tänkte att ”ja va fan, skulle ju vara roligt att göra en liten parodi på detta fenomenet”.

Det fanns egentligen bara två regler; Johan var tvungen att ta bilden själv, hålla i kameran fysiskt, alltså inte använda självutlösare, och den måste laddas upp direkt via instagram. Det vill säga inget photoshop-fix, utan bara instagrams befintliga filter.

– Redan från början var tanken att jag skulle bjuda på mig själv en vecka, säger Johan Norén och fortsätter;
– Jag trodde aldrig att jag skulle få så många reaktioner, men jättemånga har skrivit uppskattande kommentarer, som att de ”bara gått och längtat efter den dagliga Johanbilden”. Tanken var ju att göra en kul grej som folk kunde dra på läpparna åt.

Johan har tagit kort lite varstans; i vardagsrummet, hallen, sovrummet, bilen och liggandes i sängen. Ett kort varje dag lades upp på hans instagram, märkt #johansresa. Samtidigt med varje bild delade han vidare på facebook. De två första dagarna märkte inte Johan någon större skillnad, sedan hände något.

– Jag fick massor av tips om hur jag skulle lyckas med mina foton, som att tänka på ljuset och vilken vinkel jag fotade i, berättar Johan och tillägger;
– Plötsligt började jag längta efter att ta dagens bild. Det var skönt att få bekräftelse, även om man ju tiggde om det.

Det blev också allt svårare att ta bilderna; i början var Johan nöjd med första fotot, men mot slutet kände han att han behövde ta några olika bilder att välja mellan innan han var nöjd. Det här ledde till en reflektion, där slutsatsen framkommer i videon Johan har sammanställt om sin resa mot större förståelse för kvinnor och tjejer.

Johans resa är nu slut, och på frågan om han inte ska fortsätta, nu när han känt hur tillfredsställande det varit, svarar han:

– Nä, man ska sluta när man är på topp.

Se Johans video:

FOTO OCH VIDEO: Johan Norén

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.