Inte så naket som brukligt

16 JAN 2013
Skrivet av :

Mexikanska nakenhunden BrunO är inte som andra nakenhundar. Han har nämligen hår. Och det är tur, för när vi träffades för fotografering visade termometern minus tjugoen grader. BrunO trivs, trots sin ras, i snön!

Anna Lundberg i Vistträsk ville ha en hund när dottern alltmer tagit över ansvaret för familjens Kinesiska Nakenhund Angel. Då allergi förekommer i familjen, var det ett måste att rasen skulle vara mer allergivänlig än andra, och den fick gärna vara av lite större storlek.

Anna Lundberg är nöjd över valet av rasen. Mexikanska Nakenhunden BrunO är precis vad hon letade efter.

– Jag letade och läste massor om olika raser, men det var först när jag hittade en annons om en bepälsad Mexikansk Nakenhund (Xoloitzcuintle) på Blocket som jag kände att jag hittat rätt ras, berättar Anna.

Annonsen avsåg en pälsad valp, och Anna mailade uppfödaren som ringde upp. Valpen i annonsen var såld, men kontakten ledde till att Anna så småningom köpte en valp från uppfödaren, som bor på Lidingö i Stockholm. Anna valde mellan en naken och en pälsad valp, men det var inte särskilt svårt.

– Jag föll direkt för BrunO. Han hade så härlig päls, och så är det inte lika jobbigt för honom när det är kallt. Dessutom slipper jag böka med påklädning innan varenda promenad, menar Anna.

BrunO, eller Tlanextil Element of Desire som är hans stamnamn, hämtades till Norrbotten i början av oktober 2012, då var han tretton veckor gammal. När BrunO växer upp vill Anna jobba lite med honom, lydnad, agility och spår är några av de aktiviteter hon funderar på.

Xolon är en uppmärksam och livlig hund som är vänligt inställd till det mesta. BrunO är inget undantag.

Den mexikanska Nakenhunden är i hemlandet främst avlad att vakta. Som vuxen beräknas BrunO mäta 58-60 cm i manken, och det är ju rätt respektingivande. Inte riktigt lika respektingivande är öronen, som dagen till ära är tejpade.

– De ska ju egentligen ha ståöron, men BrunOs öron vill inte ställa sig av sig självt, och då får man hjälpa till lite, berättar Anna, och fortsätter:

– Jag hoppas att de håriga ska gå att ställa ut så småningom, det vore kul att prova det också.

Idag är den pälsade varianten av rasen inte godkänd att ställas ut, då den inte är godkänd i hemlandet Mexico. Där försiggår dock ett arbete med att erkänna även de håriga varianterna. Pälsen är inte alltid kort som på BrunO, utan förekommer även som halvlång och lång. Rasen finns i tre storlekar; liten 25–35 cm, mellan 35–45 cm och stor 45–55 cm. Samma mått gäller både hanar och tikar, och BrunO tillhör den största varianten.

Det går inte att ta miste på spänsten i steget. Den Mexikanska Nakenhunden är sprallig och gladlynt – även i kyligt vinterklimat!

FAKTA MEXIKANSK NAKENHUND (XOLO)

I varje kull föds en eller ett par valpar med päls, även om båda föräldrarna är nakna. De pälsade används i aveln för att förbättra tänderna på de nakna hundarna i rasen, då genen för hårlöshet även hänger ihop med hur många tänder hunden får behålla.

Den första svenskregistrerade Xolon var född 1983.
Sedan den första Xolon kom till Sverige, har 600-700 hundar registrerats.
2012 registrerades enligt SKK:s register 29 Mexikanska Nakenhundar.
I Sverige finns idag åtta uppfödare av rasen.

Besök gärna webplatsen för Rasklubben Urcanis för mer information.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.