Helena hurrar över förlängd ansökningstid

15 JAN 2013
Skrivet av :

Helena Jonsson är en av många som gläds över att ansökningstiden för nytt skoterkörkort troligen förlängs. Flertalet, nämligen 35 000 personer, missade att förnya sitt körkort på grund av luddiga formuleringar från Transportstyrelsen.  Myndigheten får nu bakläxa av regeringen.

Att så pass många missade att skicka in begäran om en en förnyelse av skoterkörkortet är ingen slump.

Redaktionen har tidigare pratat med Helena Jonsson, bosatt i Arnemark, då det blev känt att skoterkörkortet skulle dras in för dem som inte skickat in ansökan i tid, alltså före årsskiftet.

Helena Jonsson får, liksom 35 000 andra, förmodligen en ny chans att förnya sitt skoterkörkort.

Helena Jonsson får, liksom 35 000 andra, förmodligen en ny chans att förnya sitt skoterkörkort.

 

För Helena har det varit mycket det senaste året, då hon blev mamma till en liten flicka i slutet av maj 2012.

Skoterkörkortet hade hon helt missat att förnya och frustrationen blev stor då det kom fram att papper skulle skickas in innan nyårsskiftet.

–          Jag har aldrig fått några papper hemskickade, bara min sambo Alexander. Han skickade in sina papper, men eftersom jag inte fick något personligt brev i mitt namn tog jag förgivet att detta inte gällde mig.

När det kom fram att alla som missat att skicka in papperna innan 31 december skulle förlora körkortet blev frustrationen stor.

–          Jag hade ju som sagt inte fått några papper hemskickade. Och jag tycker att det är fel att pappret som dom skickade ut till min sambo i augusti räknades som en påminnelse.  Eftersom vi inte tidigare fått något papper som förnyelse.

Enligt Transportstyrelsen har detta varit på tal sedan 2009, något som uppenbarligen inte uppmärksammats tillräckligt mycket eftersom 35 000 personer missat att skickat in sina papper.

På fredagen den 28 december 2012 var Transportstyrelsen fullt bemannade för att ta emot alla klagomål som kom in via telefon. Köerna var så pass långa att det, under en större delen av dagen, inte gick att komma fram alls.

Och Transportstyrelsen får bakläxa av regeringen som tycker ärendet skötts klantigt. Det mesta tyder därför nu på att ansökningstiden förlängs.

–          Jag är glad att det förmodligen löser sig. Jag ska försöka ringa och prata med dem i veckan för att beställa nya papper berätta Helena.

Att papper kommit bort med posten eller missats att skickas ut är en av säkert många anledningar. Men den största av alla tros ligga bakom det otydligt formulerade brevet som skickats ut.

Detta beskrivs i brevet:

förarbevis

Det är ordet ”ogiltigt” (fetmarkerat) som med högsta sannolikhet har misstolkats av de flesta.

–          När jag läste brevet trodde jag helt enkelt, precis som pappret beskriver att mitt körkort enbart blir ogiltigt. Och så vitt jag vet betyder inte ogiltigt att man blir av med något, berättar Niklas Jonsson, bror till Helena.

Niklas Jonssond tycker liksom många andra att formuleringen i Transportdstyrelsens brev var otydligt och missvisande.

Niklas Jonsson tycker, liksom många andra, att formuleringen i Transportdstyrelsens brev var otydligt och missvisande.

–          Hade det stått att man tappar körkortet och måste ta om det hade nog de flesta skickat in det på en gång. Men eftersom texten tydligt tydde på något helt annat lade jag brevet i en hög med papper som jag skulle ta itu med senare. Det värsta som kunde hända, tänkte jag, var att jag skulle få en påminnelse och senare skicka in det. Eventuellt att jag skulle kunna legitimera mig på annat sätta tillfälligt då jag var ute och körde, fortsätter han.

Att förnyelsen skulle vara inskickad innan den sista december framgick tydligt med brevet, dock inte vilka konsekvenser en försening skulle ge. Förmodligen den största anledningen till att många helt enkelt glömde bort, och inte tagit påminnelsen om förnyelse med någon större stress. För trots allt är det vanliga människor som läser detta brev, och tydligare formuleringar tycker många att Transportstyrelsen kunnat göra.

–          Jag är bara en vanlig Svensson, ingen jurist. Transportstyrelsen borde skriva så att alla begriper, speciellt när det kan bli sådana dyra och tråkiga konsekvenser, avslutar Niklas.

TEXT OCH FOTO: EMELIE BERGLUND

dsc_1569_50e35008e087c36f7c98ce0aHelena Jonsson, glad över resonemanget som förs.

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.