En tjeckisk julklapp

18 JAN 2013
Skrivet av :

Lagom till julledigheten anlände hon till Älvsbyns kommun – tjeckiska Elenka.
– Jag har länge velat skaffa en Chodský Pes, och när de godkändes som ras i Sverige, importerade jag äntligen, säger Marina Edin, ägare.

Marina Edin med sin tikvalp Elenka. Rasen är Chodský Pes.

Elenka ger ett fluffigt intryck men den valpigt busiga blicken avslöjar att hon visst kan vara riktigt energisk. Skorna står inte längre på golvet i hallen, utan ställs undan direkt för att inte fresta de små, men vassa valptänderna. Istället tävlar tuggben och hundleksaker om uppmärksamheten. De två äldre hundarna i familjen, båda av rasen Finsk Lapphund, tar nykomlingen med ro.

– Visst kan de säga ifrån om Elenka är för vild, men de kommer riktigt bra överens redan nu, berättar Marina.

Elenka kommer från Mohelnice nad Jizerou i Tjeckien, c:a 10-12 mil norr om Prag. Resan hem löstes med flyg och delvis bil.

Redan vid första anblicken anar man släktskapet med den betydligt mer kända rasen Schäfer. Chodský Pes användes i framavlandet av just Schäfern, men är mindre, långhårig och används i hemlandet Tjeckien som vakt- och vallhund.

Idag finns cirka tjugo Chodský Pes i Sverige, varav endast fyra är registrerade i annexregistret (för raser ej godkända inom FCI) hos Svenska Kennelklubben (SKK). Rasen godkändes att ställas ut inom SKK i början av 2012, dessförinnan fanns ingen möjlighet att ställa ut i Sverige. Ville man syssla med utställning, var det därför hemlandet Tjeckien som gällde.

– Elenka ska registreras i SKK så snart hennes stamtavla kommit, berättar Marina.

Uppmärksam, will-to-please och på det en gnutta förarkärlek. Då har du några viktiga delar av temperamentet på en Chodský Pes som Elenka.

I Sverige finns ännu ingen särskild rasklubb, men de Nordiska länderna samarbetar genom föreningen Chodský Pes Norden. Då antalet hundar av rasen är extremt få i Sverige, är det svårt att avgöra rasens hälsotillstånd. Avelshundar i Tjeckien testas dock för höftledsfel innan de får föra sina gener vidare. Som vuxen kommer Elenka att bli cirka 50 centimeter hög, och ha en päls med kraftig underull som lämpar sig väl för vårt klimat. Redan nu trivs hon i snön och visar inga tecken på att kylan är besvärande.

– Det är riktigt kul att få vara med och ta in en ny ras till Sverige, menar Marina och avslutar;
– Förhoppningsvis kommer hon att utvecklas till en bra representant för rasen.

FAKTA CHODSKÝ PES

Chodský pes är en hundras med ursprung i området Chodsko i Tjeckien, nära den tyska gränsen. Rasen anses ha gamla anor men återskapades som registrerad ras först på 80-talet. Den påminner närmast om en småvuxen långhårig schäfer med mankhöjd kring 50 cm och sägs kunna fungera utmärkt som vakt- och sällskapshund.

Den första Chodskýn registrerades i Sverige 2012, idag finns fyra registrerade hundar av rasen i landet.

Besök gärna Vinterviddens Kennel för fler bilder och mer fakta.
Ännu mer information hittar du på denna privata sida om rasen på svenska.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.