Den nya snöparken – ett lyft för Kanis

14 JAN 2013
Skrivet av :

Det är många år sedan Kanis var populärare än i dag. En stor del kan tillskrivas snökanonerna och den anlagda snöparken. Och området har potential att utvecklas än mer.

– Kanis har allt; fallhöjd, bredd och fantastiska kringliggande miljöer. Jag hoppas kommunen förverkligar sina planer för området fullt ut. Då får Älvsbyn en av Norrbottens bästa skidanlägggningar, säger Wilhelm Broman, Snowpark Cosulting, som byggt hoppen och snowcrossbanan.

Det pekar uppåt och åt rätt håll för Kanis. Enligt snöparksbyggaren Wilhelm Broman, från Åre, har anläggningen i Älvsbyn potential att bli Norrbottens nästa!

För 5-10 år sedan var Kanis en anläggning på dekis. Intresset för utförsåkning var lågt. Milda och snöfattiga vintrar satte dessutom käppar i hjulen för verksamheten.

– Då hade inte backen öppet många kvällar per säsong och vi fick en förlorad generation, minns Anders Nilsson, VD för Älvsbyns Fastigheter, som sköter och förvaltar anläggningen.

Men investeringen av snökanoner förändrade allt. Dessutom har de senaste vintrarna varit snörika och kyliga. Stundtals för kalla. För de gånger backen tvingats stänga har det berott på allt för låga temperaturer.

Många har kul i den nya snöparken på Kanis.

Men Kanis upplever en renässans.

– Vi känner verkligen medvind och har försökt vara lyhörda för ungdomarnas önskemål. Därför har vi nu för andra året en snöpark med hopp och en snowcrossbana.

Wilhelm Broman, från Åre, har byggt parken.

– Redan första dagen, när jag började arbeta på Kanis, kom ett 50-tal ungdomar för att titta, berättar han.

Wilhelm Broman i byggartagen på Kanis.

Broman tycker att Kanis har enorm potential. Ja, enligt honom kan anläggningen, totalt sett, bli Norrbottens förnämligaste.

– Utöver det jag tidigare räknat upp så finns här bra snösystem, peppad personal, bra maskiner och en förnämlig restaurang.

Lägg därtill närheten till all service inne i Älvsbyns centrum. Bara tio minuters gångpromenad bort.

– Området går att utveckla hur mycket som helst.

Älvsbyns kommun har också storslagna planer. Bland annat har en arkitektbyrå gjort visonsskisser för området med camping, stugor och hotell.

I dag står drygt ett tiotal husvagnar vid backens fot.

– Vi är medvetet billiga och hoppas att våra första gäster ska locka fler. Vad jag hört är också våra husvagnsgäster väldgt nöjda. Så jag hoppas djungeltrumman går, berättar Anders Nilsson.

Marknadsföringen och den nya hemsidan har också snäppats upp flera nivåer.

Läs mer på: http://kanisbacken.se/nyheter/

FOTO: STERLING NILSSON (åkbilder)

MARCEL KÖPPE (Wilhelm Broman och bygget av snöparken).

Se även bildspel nedan:

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.