Älvsbybor får 800 000 nya boktitlar

02 JAN 2013
Skrivet av :

Från och med den 11 januari slås alla bibliotek i länet samman till ett enda. Detta gör att besökare kan låna böcker från vilket bibliotek som helst i hela Norrbotten – med ett enda lånekort.

– Man kan också låna i Älvsbyn och lämna tillbaka sin bok på bibliotek var som helst i länet, i Pajala till exempel, berättar Lisbeth Viklund, bibliotekarie på Älvsbyns kommunbibliotek.

Från att ha haft tillgång till knappt 40 000 titlar, får nu besökarna möjlighet att välja bland den enorma skatt som 1 228 959 böcker utgör. Sist de räknades alltså.

– Från och med nu får alla som lånar böcker i Älvsbyn det nya lånekortet som gäller i hela länet, förklarar Lisbeth Viklund.

I och med sammanslagningen kommer man att fokusera än mer på barn och läsglädje.

Sammanslagningen har förberetts en längre tid och omfattar alla folkbibliotek, bokbussar och även länsbiblioteket. De senaste åren har man i Norrbotten jobbat för att få igång samarbetet mellan kommunerna. Det nya storbiblioteket möjliggörs genom det nya biblioteksdatasystemet som nyligen installerats ibland annat Älvsbyn.

Invigning med pompa och ståt

Fredagen den elfte januari hålls den officiella invigningen för Norrbottens gemensamma satsning på biblioteken, i Stadsbiblioteket i Luleå (Kulturens Hus). Dit har bland andra landshövdingen inbjudits. Invigningen är också öppen för allmänheten.

Söndagen den trettonde januari är det dags för Det stora födelsedagskalaset i Älvsbyn. Invigningen här riktas främst till barn i åldrarna 6-13 år, men passar också äldre och yngre besökare.

– Temat för dagen kommer att vara Piratkalas, och en skattjakt kommer att anordnas, avslöjar Lisbeth och fortsätter:

– Vi kommer bland annat att ha tävlingar, utställningar och pyssel.

Söndagen den 13 januari klockan 13 inbjuds till Piratkalas på Älvsbyns kommunbibliotek.

Bra saker blir som innan

Precis som förut kan man fjärrlåna böcker mot en avgift, men förhoppningsvis blir det fler träffar på böcker genom det större utbudet, så att man inte behöver låna från andra län lika ofta som förr. Från och med nu räknas det inte som fjärrlån när boken skickas från ett bibliotek i Norrbotten.

Som förr kommer också nya böcker att beställas lokalt. Personalen i Älvsbyn väljer att köpa in de färdiga bokpaket i olika storlekar som tas fram av bibliotekstjänst, och kompletterar med inköp av efterfrågade titlar.

– Vi har gjort så de senaste åren och upplever att vi har bra snurr på böckerna, berättar Lisbeth.

För den intresserade finns mer att läsa på bibblo.se, och för barnen finns den särskilda webplatsen polarbibblo.se, där de kostnadsfritt kan lägga upp sagor, dikter och även läsa vad andra barn har skrivit. På sajten finns även tävlingar av olika slag.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.