Vinterns första köldknäpp i Älvsbyn

04 DEC 2012
Skrivet av :

Natten mot tisdag slog vinterns första riktiga köldknäpp till i Älvsbyn med omnejd. Både centralorten Älvsbyn, minus 26,5, och Vidsel, minus 25,5, var med på SMHI:s lista över de sju kallaste orterna i norra Norrland.

På tisdagsmorgonen huttrade många när de tog bilen till arbetet. Temperaturen låg på de flesta ställen under 20 minusgrader. Kung Bore har presenterat sig – även denna vinter.

Drivbildning i Stockholm

Dessbättre slipper vi snöovädren som drabbade södra och mellersta Sverige. Nästan hela landet är i dag täckt av snö. På sina håll i nordöstra Götaland och ostligaste Svealand beräknas, fram till onsdag kväll, cirka 30 centimeter nysnö.
I Stockholms län väntas det tidvis kraftiga snöfallet, från i natt, dessutom kombineras med frisk eller närmast kusten hård vind vilket ger risk för drivbildning.
Även lokalt i Västerbotten och Västernorrland har så kallade snökanoner dragit fram.

En meter snö i Bureå

SMHI:S meteorolog, Johan Wiksten, summerade tisdagen på följande vis i sin väderblogg:
”Från nordligaste Uppland och vidare upp mot Sundsvall fick man i allmänhet mellan 30-80 cm snö. Än värre var det i Västerbotten där man i ett smalt stråk söder om Skellefteå, från Skelleftehamn via Bureå och in mot den lilla byn Mårtensboda, uppskattningsvis fick mellan 50-100 cm snö.”

I Älvsbyn täcker snötäcket knapp marken.

 

Mildast i Naimakka

”I norra Sverige är det inte lika dramatiskt väder. Här finns en mindre högtrycksrygg men här och var kan ändå lätta snöflingor fällas ut. Här är det åtskilliga minusgrader. Idag har vi haft minusgrader i praktiskt taget hela landet, enda undantaget är Götalands sydkust där vi haft plusgrader” skriver SMHI.
Även temperaturmässigt är det upp-och-nervända världen just nu. Mildast i norra Sverige på tisdagen var ”köldhålet” Naimakka som enbart noterade minus 5,1 grader som lägsta temperatur.
På torsdag ger lågtrycket snöfall främst över Svealand och södra Norrland. I Götaland en del snöbyar. Över norra Norrland blir det i stort sett uppehåll med undantag för snöbyar vid kusten men rätt mycket moln. Temperaturer från ca -5 grader i söder till 15-20 minusgrader längst i norr.
På fredag blir det snöfall här och var över Norrland och möjligen även norra Dalarna. Längre söderut däremot mest uppehåll. I söder ca -10, i norr runt -15.

Kallast i norra Norrland tisdagen den 4 december:

 • Gielas -31,6
 • Pajala -26,9
 • Mierkenis -26,6
 • Älvsbyn -26,5
 • Latnivaara -26,4
 • Vidsel -25,5
 • Buresjön -25,0

Mildast i Norra Sverige tisdagen den 4 december:

 • Naimakka -5,1
 • Holmön -5,4
 • Esrange -5,7
 • Karesuando -5,7
 • Nedre Soppero -6,0
 • Bjuröklubb -6,1
 • Kiruna flygplats -6,2

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.