Unik bok släpps inför Jubileumsåret

02 DEC 2012
Skrivet av :

När Älvsby Kyrka fyller 200 år under 2013 ska det firas ordentligt. Älvsby församling har beslutat att fira den historiska händelsen som ett Jubileumsår med kulmen de två sista veckorna i juli och helgen 27-28 juli. Redan idag släpptes en 264-sidig bok; Älvsbybygdens historia – Kyrkan 200 år, skriven av Manjärvssonen, fil. dr Uno Westerlund.

1809 blev Övre Piteå socken en egen församling och man började byggandet av Älvsby Kyrka. Från Kyrkans färdigställande år 1813 har en utveckling som lett till dagens samhälle, med Älvsbyn som regionalt centrum, ägt rum. Detta behandlas ingående i boken, och Westerlund tittar också närmre på drivkrafterna i denna utveckling.

Hundratals kända och okända människor träder fram i berättelsen om hur man kämpat för att bli en egen församling och kommun.

Kyrkorådets ordförande Reidar Gustafsson välkomnar Uno Westerlund till bokreleasen, dit han kommit för att signera sitt verk.

Kyrkorådets ordförande Reidar Gustafsson välkomnade Uno Westerlund till bokreleasen, dit han kommit för att signera sitt verk. Westerlund har tidigare bland annat skrivit historieboken ”En svensk historia från periferin”, och uppdraget att skriva den här boken fick han för två år sedan. Han känner sig mycket hedrad för förtroendet.

– Jag vill tacka alla som ställt upp på alla mina frågor, inte minst forskarföreningen och Gun Jonsson måste nämnas, säger Uno Westerlund.På plats för boksläppet fanns också tillträdande kommunalrådet Helena Öhlund, kyrkoherde Tomas Lång, Företagarnas ordförande Elisabeth Nordström och Köpmannaföreningens ordförande Birgit Nilsson. Boken kommer fortsättningsvis att finnas till försäljning bland annat på Församlingsgården.

– Vi inledde förberedelserna inför jubileumsåret redan för fyra år sedan, berättar Reidar Gustafsson och fortsätter;

– Älvsby församling har fungerat som huvudansvarig och tillskjutit medel för församlingens del i jubileet. Vi satsar också på samarbete mellan frikyrkoförsamlingar, kommunen, företagarna, köpmännen, byaföreningar och andra föreningar.

Foto: Sterling Nilsson

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.