Tidiga julklappar till Lions och kyrkan från Framtidsbanken

03 DEC 2012
Skrivet av :

Älvsby Lions projekt; ”En gladare jul” och kyrkans 200-årsjubileum fick på torsdagen ekonomisk stöttning av Framtidsbanken på Sparbanksdagen.
– Här i Älvsbyn brukar vi ha två utdelningar per år, men nu valde vi att dela ut penninggåvan till två mottagare samtidigt, förklarade Anette Grundström, kontorschef, i samband med utdelningsceremonin.

Sparbanken Nord har inga aktieägare. Därför avsätts en del av vinsten till saker som är bra för regionen. Satsningen kallas för Framtidsbanken. Årligen delas cirka tio miljoner kronor ut till olika projekt och satsningar.
I samband med firandet av Sparbanksdagen delades penniggåvor ut vid Sparbankens Nords kontor i Älvsbyn, Arjeplog, Arvidsjaur, Jokkmokk, Kiruna, Pajala, Överkalix och Övertorneå.
I Älvsbyn premierades Lions projekt; ”En gladare jul” som ska hjälpa ekonomiskt utsatta familjer. Fram till den 29 november hade Lions fått in 27 000 kronor. Mer blir det.
Framtidsbanken stöttar projektet med 10 000 kronor.
– Vi tycker att det är ett jättebra initiativ, förklarade Anette Grundström.
Sara Risberg representerade Älvsby Lions vid utdelningen. Hon var förstås glad och berättade om projektet.
– Årets kollekt i samband med Luciakröningen går till samma ändamål, så vi räknar med att kunna överlämna en rejäl summa till barn- och familjeenheten och socialen, som lovat hjälpa oss att fördela pengarna till behövande familjer.

 Kvällens andra pristagare var kyrkans som fick 15 000 kronor till sitt 200-årsjubileum under 2013.
– Det kommer att bli massor av aktiviteter för alla åldrar, ett jubileumsår som sätter både kyrkan och Älvsbyn på kartan, lovade Per Nilsson som tillsammans med Tomas Lång, kyrkoherde, representerade kyrkan.

 I samband med Sparbanksdagen och utdelningsceremonin fanns även ett antal företagare på plats för att marknadsförs sig själva och för att berätta om Framtidsbankens betydelse. Det var bland annat ett UF företag som heter Studs UF, som erbjuder egendesignade iPhoneskal www.studsuf.se (Victoria Eriksson, Ida Sundström, Emma Holm, Lisa Nyberg), ”Mattesbäcken Eko. Grönt & Turism” (Margareta & Mauritz Haglund Tjernkvist) www.mattesbacken.se och Majlis Johansson, en av Älvsbyns lokala konstnärer.
Anette Grundström talade om framtidsbankens fördelar och vilka möjligheter de ger entreprenörer, föreningar samt andra organisationer att söka medel för eventuella satsningar i olika former. Hon rekommenderade alla att surfa in på Sparbankens nords hemsida för att läsa mer om vad Framtidsbanken har att erbjuda.

 

Foto: Benny Karlsson

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.