Snart nalkas Storforsens julmarknad

04 DEC 2012
Skrivet av :

Marschaller, häst och släde. Luciakandidater och julmusik. Mat, fikabröd och vackra hantverk. Tomten och hans renar. Lägg till en vacker plats och ett gott värdskap.

Varsågod – vi presenterar Storforsens julmarknad år 2012

Nu är det bråda tider för Birgitta Forsman. Till helgen arrangeras Storforsens julmarknad för fjärde gången och det är många bollar att hålla i luften samtidigt för att allt ska klaffa.

– Jag börjar tänka på julmarknaden redan i september månad, sedan bär jag med mig de tankarna varje dag fram tills den går av stapeln, säger Birgitta, som parallellt sköter om sitt företag Handelshuset.

Nytt för i år är fler utställare; det kommer bland annat att finnas kåtarökt regnbåge från Akkas fisk och vilt, matbröd från Litauen och Paul Lundberg från Bredsel ska visa hur man tillverkar fiskenät, som också kommer att finnas till försäljning.

– Men självklart återser vi några av våra tidigare hantverkare; Alice Hedman från Vidsel kommer att sälja sina fina tenntrådsarmband och Roger Sandberg kommer att sälja sina goda bakverk även i år, avslöjar Birgitta. – Torkel kommer som vanligt att sälja souvas i Tjirsakojan och Lundgrens vackra hästar är också återkommande.

Birgitta har varit med och arrangerat julmarknaden allt sedan starten 2009, då kommunen tog över skötseln av naturreservatet, vilket i sin tur öppnade dörren för nya möjligheter.

– Det hela var Randolf Erikssons idé, och jag hade tid och möjlighet att genomföra den, säger Birgitta.

Första året finansierades marknaden med ett Spiraprojekt men sedan dess har den varit självförsörjande.

– Projektet innebar en möjlighet för oss att bygga upp marknadsföring och inventarier till julmarknaden, vilket blev en enorm fördel för kommande år, förklarar Birgitta, och betonar även att samarbetet mellan huvudsponsorerna är en avgörande roll för dagens marknad.

– Kommunen står för skötsel och julgran och sponsorer går in med medel så att Tomten kan dela ut julklappar till alla barn. – Sedan får vi en enorm dragkraft när Hotell Storforsen marknadsför sitt paketerbjudande om julmarknaden.

Och att Storforsens julmarknad börjar bli ett populärt utflyktsmål får sitt erkännande nu i år. Flera tidsskrifter, bland annat Drömhem och trädgård, Aftonbladets julmagasin och Amelia har sökt upp Birgitta för att höra mer om den omtalade julmarknaden, som nu kommer att spridas runt i olika media. Birgittas förhoppning är att den nu ska få ett rikstäckande genombrott, och förutsättningen finns, menar hon.

– Det är ju den absolut vackraste platsen att arrangera julmarknad på.

 

 

 

Om Skribenten
Vår reporter Sara är en aktiv sexbarnsmamma som ger järnet med järnen i elden. Detta även om arbetet på Älvsby Församling tar upp en heltid. Så då kan man väl säga att det är fullt upp.