Skrämmmande beskrivning av drogmissbruket i Älvsbyn

10 DEC 2012
Skrivet av :

UPPDATERING: Minst ett 20-tal älvsbybor använder dödsdroger som de beställer från Internet.
– Men mörkertalet är stort och alla leker de med livet som insats, varnade André Bengtsson, när han föreläste i Älvsbyn på torsdagskvällen.

De 34 vuxna som sökt sig till ABF:s lokaler för att lyssna till Bengtsson blev starkt berörda. När bilder visades på vad drogerna kan orsaka blev faktiskt många illamående.
– Jag har själv en bakgrund som missbrukare och pratar utifrån egen erfarenhet. Verkligheten är inte vacker. Det är dags att någon talar klarspråk och jag berättar bara hur det ser ut direkt från hjärtat.

André Bengtsson

Hur lätt är det för unga idag att få tag på lagliga droger på nätet?
– Det är väldigt enkelt. Alla som har en mobiltelefon eller en dator med Internetuppkoppling kan beställa utan problem. På nätet finns minst 700 drogbutiker. Preparat säljs även via Facebook-sidor och de kommer direkt till brevlådan.
Hur allvarliga skador kan dessa lagliga substanser ge?
– Egentligen allt från tandlossning till död. Jag känner till användare av nätdroger i Piteå som fortfarande bär på stora köttsår flera månader efter att de tagit drogerna. Nätdrogerna är grymma och farligare än traditionell narkotika.
Hur kan man som förälder och vuxen upptäcka ett missbruk av droger som är lagliga och ofta kända för vuxna, föräldrar, skolor myndigheter?
– Genom uppmärksamhet på personlighetsförändringar.
Hur kan föräldrar, vuxna, skolan och myndigheter bidra till det förebyggande arbetet?
– Det är svårt men jag försöker bidra genom att informera vuxna utifrån min kunskap och mina erfarenheter. Dödsdrogerna på nätet är ett stort problem. Egentligen kommer de ur preparat som läkemedelsindustrin tog fram på 1960-talet. Trots att det finns varningstexter ”Inte för mänskligt bruk” så säljs de och folk köper dem.

 

André Bengtsson har startat föreningen Connextions.

Även om många gamla preparat är narkotikaklassade kringgås lagstiftningen genom att molekylsammansättningen ändras.
– Säljarna skapar helt enkelt nya generationer. Probelemet är att man då inte vet vilka nya egenskaper drogerna får. En del blir direkt livsfarliga.
André Bengtsson har startat föreningen Connextions för att stoppa unga människor att hamna i missbruk.
– Ungdomar utsätts ständigt för frestelsen att prova på och den frestelsen blir enormt stor genom de ”lagliga” drogerna på nätet där hemsidorna marknadsför droger som örter, ”godis” och annat för att locka till sig nya och unga kunder. Men det är en frestelse som snabbt går över till naiva attityder, just för att unga tror, ”att om det är lagligt så är det inte farligt”. Ingen som provar tror att ”just jag” ska fastna i missbruk och allt vad det för med sig. Med ökade kunskaper kring dödsdroger på nätet kan vi hjälpas åt att förebygga debuter, som ganska snabbt växer till missbruk och i nästa skede till en plötslig död.
Under perioden maj till augusti 2012 dog 18 unga människor i Sverige av Internetdroger som köpts lagligt på nätet.

UPPDATERING:
André återkommer med ytterligare en föreläsning i Älvsbyn  då de har fått en mängd med förfrågningar från föräldrar och andra personer som missade hans förra föreläsning i Älvsbyn, om vi inte kan köra en till, ja så gör vi helt enkelt det. Så nästa måndag, den 17 december, arrangerar vi samma föreläsning en gång till, klockan 18:30 på ABF Älvsbyns lokal.  

 FOTO: STERLING NILSSON

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.