Lysande obelisk orsakade rena karusellen i rondellen

03 DEC 2012
Skrivet av :

En nära tre meter hög och ljussatt obelisk pryder sedan måndagen rondellen i Norra Byn. Den väcker uppmärksamhet. På eftermiddagen åkte bilister runt för att se den nya prydnaden som dessutom skiftar i färg. Det skapade rena karusellen i trafiken.

Obelisk i rondellen på Norra Byn. Vad texten Eriks rondell syftar på kan du läsa om längre ner i inlägget.

På obelisken står dessutom budskapet ”Eriks rondell”.

Ett födelsedagsskämt eller ett practical joke inför någon svensexa..?

Nej faktiskt inte. Förra året hade någon gjort sig besväret att pryda rondellen med en kossa i stål. Men denna gång är inte upphovsmännen anonyma. Bakom skapelsen står Trafikverket och företaget Eltjänst i Umeå.

– Trafikanter har klagat över att rondellen varit för osynlig. Att den plötsligt dykt upp vilket lett till att många inte hunnit stanna. Genom obelisken vill vi väcka bilisternas uppmärksamhet och på så sätt förbättra säkerheten, berättar Stig Kask, belysningskonsult, som arbetat med utsmyckningen på uppdrag av Stig Eriksson, projektledare för trafikbelsyning i Trafikverkets region Nord.

Obelisk i rondellen på Norra Byn.

Den nya prydnaden kom inte som en överraskning enbart för bilisterna. Även kommunens tjänstemän togs på sängen.

– Jag visste ingenting förrän vid 13-tiden i dag då jag fick ett samtal från Trafikverket att rondellen skulle smyckas, säger Jan Sipola, VD på Älvsbyns Energi, som ansvarar för det kommunala vägnätet.

Den bristande informationen till trots är Sipola glad över utsmyckningen.

-Jättekul! Det är roligt att någonting händer med rondellen. Vi har ju efterlyst en utsmyckning.

Kul tyckte även många älvsbybor efter att djungeltrumman snabbt spridit ryktet om den nya skapelsen i rondellen. Många bilister åkte till Norra Byn för att ta sig både ett och två varv i syfte att granska skapelsen.

Men vad betyder Eriks rondell..?

– Det är namnet på den som tillverkat obelisken. Men tanken är att Älvsbyns kommun, vid behov och efter eget tycke, ska kunna lägga till egen text och egen information, förklarar KAsk.

Obelisk i rondellen på Norra Byn.

Obelisken är den första i sitt slag.

– Visserligen finns någonting liknande i Övertorneå. Fast den skapelsen är i is och smälter bort. Den i Älvsbyn är gjord av pleixiglas och beständig. Vi ville testa någonting nytt och då var rondellen i Norra Byn ett passande ställe att börja på, tycker Kask.

FOTO: STERLING NILSSON

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.