Kulturhistoria lågornas rov

18 DEC 2012
Skrivet av :

En av Älvsbyns äldsta bevarade fastigheter; Storgatan 1, den före detta järnaffären, uppförd av Emil Gårding och hans barn för dygt 100 år sedan, där även Apotek och bankverksamhet har bedrivits under åren, blev på tisdagen snabbt lågornas rov, efter att elden startat i Noréns Hushållsmaskiners kök.Det var vid 11-tiden som branden uppstod och spred sig med en väldig fart. Ulf Nilsson som var räddningsledare sade till Nordnytt,  att redan då han kvitterade larmet på brandstationen såg han lågorna ovanför nocken på fastigheten .

– Då ligger man dåligt till redan från början, då det är tiden som avgör.

Räddningstjänsten i Älvsbyn fick ta hjälp Räddningstjänsten från Vidsel och Piteå i släckningsarbetet. En kraftig och besvärande rök lade sig över de centrala delarna av Älvsbyn, och vid 12 tiden gick man ut i Radio Norrbotten med en varning om att stänga fönster och ventilation i centrala Älvsbyn.

En knapp timme efter brandstarten var hela fastigheten övertänd, inte långt efter detta rasade hela byggnaden ihop. Vid tvåtiden tog räddningstjänsten hjälp av en grävmaskin för att även lägga ned murstocken för att den inte skulle vara en risk vid det fortsatta eftersläcknings- och uppröjningsarbetet.Branden innebär att två familjer blir utan bostad, Noréns Hushållsmaskiner, friseringen Hon & Han samt Reumatikerföreningen i Älvsbyn saknar lokaler. Dessutom gick en Kulturhistorisk byggnad i Älvsbyn i graven. Det enda som återstår nu är en flera meter tjock glödbädd av den timrade fastigheten, som troligtvis kommer att brinna och glöda under en längre tid.

– Det bästa är att ingen människa har kommit till skada vid storbranden, säger fastighetsägaren.

Foto: Sterling Nilsson och Linda Forsell

Bildextra:

Om Skribenten
Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd.