Hanna trivs med jobbet i Älvsbyn

07 DEC 2012
Skrivet av :

Att arbeta som undersköterska innebär att man hjälper människor med vardagliga uppgifter som de själva av olika skäl inte klarar av. I jobbet ingår att dokumentera de äldres tillstånd och de åtgärder som utförs. Ett arbete som älvsbytjejen Hanna Isakson dagligen utför – och trivs med.

 –  Det ger mig bekräftelse och jag får känna mig viktig, säger hon.

Hanna är en helt vanlig 21-årig kvinna. Hon gillar att träna, baka och att umgås med nära och kära. Just nu har hon fullt upp med att inreda det nyinköpta huset på byn. Hon trivs i sin hemkommun, Älvsbyn. Några tankar på att flytta har aldrig funnits.

– Jag uppskattar att kunna gå till jobbet, att ha möjlighet att hinna hem under lunchrasten, säger Hanna och tillägger, – det är guld värt!

För Hanna Isaksson är det naturligt att göra ”det lilla extra” så att pensionärerna trivs på boendet.

Hanna arbetar som undersköterska på Nyberga, ett av kommunens äldreboende som erbjuder dygnet-runt-tillsyn. Som undersköterska jobbar hon nära pensionärerna, eller de boende som de också kallas. Hon har ett stort människointresse, tålamod och en förmåga att förstå pensionärernas situation. Egenskaper som hon tror är viktiga för att arbeta som undersköterska.

– Ska man arbeta med människor måste man ha empati, säger hon.

För Hanna och hennes arbetskamrater är det också naturligt att göra ”det lilla extra” för pensionärerna, exempelvis duka fint på helgmiddagar eller baka mjukkaka tillsammans med de boende.

– Det ger ökad livskvalitet för de boende och stärker oss i personalgruppen, förklarar Hanna.

Viktigt med fasta rutiner

En typisk arbetsdag består av att ge de boende mat. Det är både frukost, lunch och middag, plus ett par mellanmål. Personalen försöker göra de båda huvudmålen till en social sammankomst, och just i dag har de dukat med servetter för att krydda vardagen lite grann.

– Vissa pensionärer uppskattar gesten, och den bekräftelsen ger energi åt oss alla, säger Hanna.

Mellan måltiderna ska de boende få hjälp med sin dagliga hygien, medicinering och aktivitet. Behoven är olika beroende på hur självständiga pensionärerna är.

– Det är mycket fasta rutiner, förklarar Hanna och berättar att hon även är kontaktperson till en av de boende. Det innebär att hon ansvarar för den personens städning, medicinbeställning och personliga egentid. Personalen försöker också hinna med att göra saker utöver det vanliga med pensionärerna. Det kan vara allt ifrån att måla naglarna till att bara dricka en kopp kaffe tillsammans.

Ett självklart val

För Hanna var det ett naturligt val att läsa det treåriga gymnasieprogrammet till undersköterska. Både hennes mamma och mormor jobbade på Nyberga och själv hade hon varit solflicka under sommarloven.

– Jag trivs med att arbeta med människor, det är både roligt och givande.

Lovande framtid

I Älvsbyn erbjuds gymnasieprogram för dig som är intresserad av att vårda andra människor. Vård- och omsorgsprogrammet är en yrkesförberedande utbildning och efter avlagd examen kan man arbeta inom exempelvis hemtjänst, äldreomsorg eller på vårdcentral.

Vill man fördjupa eller vidareutbilda sig som undersköterska ser framtidsprognoserna ljusa ut. Det ser ut att finnas möjlighet till både utbildning och jobb!

– Det kommer att vara ett stort behov av utbildad personal i kommunen, bekräftar Hanna. Undersköterska är en jättebra grund att stå på, och inom vården finns det alltid jobb för den som är villig att visa framfötterna.

 

 

 

 

 

Om Skribenten
Vår reporter Sara är en aktiv sexbarnsmamma som ger järnet med järnen i elden. Detta även om arbetet på Älvsby Församling tar upp en heltid. Så då kan man väl säga att det är fullt upp.