Händelserik sommar väntar i Älvsbyn

06 DEC 2012
Skrivet av :
Kyrkans 200-årsjubileum, dubbla SM-tävlingar i Rallycross, stort konstkollo på folkhögskolan, konsert med Diggiloo-gänget vid Storforsen och mycket annat väntar kommande sommar i Älvsbyn. Det framkom under den senaste Företagarfrukosten på Fluxen.
Men än är det länge till sommaren. Närmast väntar advents- och julfirande. Det fick blivande kommunalrådet Helena Öhlund att komma med en uppmaning.
– Julhandla i Älvsbyn och stötta våra lokala företagare.
När Pär Jonsson, näringslivschef, lämnade ordet fritt för presentationer och nyheter kunde alla närvarande konstatera att det blir ett händelserikt år och en spännande sommar 2013 i Älvsbyn. Kyrkan firar sitt 200-årsjubileum med aktiviteter hela året. Firandet tjuvstartade redan den gångna veckan med utgåvan av boken ”Älvsbybygdens historia – Kyrkan 200 år”.
– Det markerar avstampet för jubileumsåret, förklarade Per Nilsson (bilden ovan) och uppmanade alla att köpa boken som författats av historieprofessorn Uno Westerlund.
– För den som blickar framåt är det värdefullt att känna till bygdens historia. Boken bjuder på fantastisk läsning. Inte minst berättar den om vilka duktiga företagare och entreprenörer Älvsbyn haft och som lagt grunden till den företagsamhet som finns i kommunen. Med denna kunskap så hyser jag inga som helst tvivel på att vi går en lyckosam framtid till mötes, konstaterade Nilsson.

Klas Hällerstrand och Monica Johansson fixar Konstkollo på folkhögskolan

Älvsby Folkhögskola tänker till sommaren arrangera ett stort konstkollo för länets ungdomar. Bakom idén står folkhögskolans samordnare Monica Johansson. Till sin hjälp har hon landstingets konstkonsulent Klas Hällerstrand.
– Ett kollo i större skala för konstintresserade ungdomar är någonting som saknas. Så det här är ett välkommet initiativ, tyckte Hällerstrand.
Kollot varar under en vecka och riktar sig till ungdomar mellan 13 och 17 år. Många olika konstformer berörs, exempelvis teckning/måleri, fotografering och video, skulptering och performance.
– Vi vill ge ungdomarna möjligheter att prova på nya saker, berättade Hällerstrand
Totalt finns plats för 60 personer. Veckan avslutas med vernissage och uppträdanden  i Lomtjärnsparken.

Arne Lind vill göra SM-veckan i Rallycross till en folkfest i hela Älvsbyn.

Skogsentreprenören Arne Lind är en av ledamöterna i nya styrelsen för Älvsby Motorsällskap. Han kunde glädjande meddela att föreningen tilldelats två deltävlingar i Rallycross-SM, den 29 juni och 3 juli.
– Planera gärna in evenemang under den perioden. Vi vill ju att förare med familjer och publiken ska stanna i Älvsbyn även mellan tävlingarna. Meddela oss vad som händer så kan vi skicka information tillsammans med inbjudningarna, uppmanade Lind och berättade att mellan 4 000 och 6 000 personer väntas till kommunen i samband med SM på Högheden.
– Roligt att ÄMS kommmit igång igen. Det känns som ljuva 80-tal, sade Helena Öhlund.
Folkligt blir det som vanligt vid Storforsen när Diggiloo-gänget bjuder på konsert den 17 juli. Några dagar senare startar den gigantiska orienteringstävlingen O-ringen i Boden.
– Vi hoppas förstås kunna locka upp några av de tävlande i förväg till Storforsen, förklarade Randolf Eriksson, näringslivsutvecklare.
Han fick mycket beröm för sitt framgångsrika engagemang som bland annat lett till att Diggiloo återvänder till Storforsen för sjätte året i följd.
Övriga nyheter Företagarfrukosten i korthet:
  • Floristen flyttar till nya lokaler. Blombutiken övertar efter årsskiftet Handelshusets lokaler. Ombyggnationer inleds i februari och beräknad inflyttning sker i mars. Det nya lokalen är 75 kvadratmeter större än den nuvarande på Storgatan.
  • Margareta Jonsson berättade om ett besök hon gjorde i Pajala tillsammans med en nätverksgrupp för kvinnligt företagande och imponerades av den optimism som råder där. ”Vi fick ett fantastiskt mottagande både i samhället och i gruvan”. Margareta såg fram mot öppnandet av Lavergruvan och betydelsen den kommer att få även för besöksnäringen.
  • Stefan Hardselius informerade om LRF och förklarade att organisationen inte bara företräder lantbrukare utan även landsbygdsturism och energientreprenörer. ”Kul om vi kunde få en närvärmeanläggning i exempelvis Korsträsk. Det finns i flera andra mindre samhällen”. Hans fru Berit uppmanade alla att köpa Norrmejeriers mjölk även när Ica och Coop får egna märken. ”Inget fel på den mjölken som kommer från Arla och Danmark men den bidrar inte till att hålla landskapen i Älvsbyn öppna”, betonade hon.
  • Janne Norberg berättade kort om möjligheterna med solceller och den snabba utveckling som präglar tekniken.
  • Larssons lokalodlade potatis från Hällan finns också att köpa. Den är inte sköljd vilket gör att den håller längre och skalet blir på så sätt inte lika hårt.
  • Anneli Johansson, VD på Allmecan, informerade om intresseorganisationen Företagarna i Älvsbyn, vad som görs och vad som är på gång.
  • Informatören Peter Lundberg berättade om kommunens nya hemsida där destinationen Älvsbyn ska marknadsföras. Arrangörer och föreningar kan gratis lägga in information om sina evenemang. ”Lägg ut information så fort ni vet datum och tid. Sedan kan informationen kompletteras”, uppmanade Lundberg.
  • Pär Jonsson, näringslivschef, berättade om kommunens arbete med näringslivsfrågor. ”Grunden är att vårda och utveckla det befintliga näringslivet även om vi förstås mer än gärna välkomnar nya företag och satsningar”.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.