Ett superföretag från bygden.

08 DEC 2012
Skrivet av :

För några veckor sedan fick Mikael Lundberg, ML skogsmaskiner brev från tidningen ”veckans affärer” där hans företag utsetts till ett av de fem vinstrikaste i Norrbotten. I brevet låg även en inbjudan till prisutdelning på Berns salonger.

– Men jag for inte dit, det är inte min grej, skrattar Mikael, som givetvis är glatt överraskad av utmärkelsen. – Det är kul att skogsbranschen får en utmärkelse, efter all negativ publicering i media.

För att klassas som ett Superföretag utgår veckans affärer från en hel rad kriterier: tillväxt, vinst, avkastning, effektivitet, kapitalstruktur och finansiering. Det räcker alltså inte att ha en hög tillväxt utan den måste kombineras med lönsamhet och långsiktig finansiering – över hela fyra år. Totalt sett utgör superföretagen 0,1 procent av samtliga aktiebolag inom svenska näringslivet. Något som ger Mikael en sporre att arbeta vidare.

– Jag kommer även fortsättningsvis att försöka öka omsättningen, bara det ges möjlighet, säger Mikael.

Mikael Lundberg är glad över utmärkelsen, om än smått överraskad.
– Det är bra att skogsbranschen får uppmärksamhet i media, säger han.

Mikael är snickare i botten, men i slutet av åttiotalet, då byggbranschen fick en tillfällig svacka, köpte han sin första skogsmaskin. Sedan dess har företaget vuxit till åtta maskiner, åtta heltidsanställda och underentreprenörer som anlitas vid behov. ML skogsmaskiner AB, som företaget heter är nu en verksamhet som till största del avverkar timmer åt Sveaskog.- Fast ibland tar jag på mig uppdrag åt privata markägare, säger Mikael och förklarar att det kan variera, allt från avverkning av skog till grävning av privata vägar.

Tung maskinpark

Mikael som har skogsmaskiner i både Norr- och Västerbotten har inte märkt av någon stor konkurrans.

– Det är stora inköp och dyra maskiner, konstaterar han, och menar på att det är få som vågar sig in i branschen.

Hans maskinpark består av tre skördare som används till att fälla, kvista och kapa träd, och tre skotare som transporterar stockarna från avverkningsplatsen till en mer lättåtkomlig plats där en timmerbil kan hämta upp virket. Mikael har också en hjullastare och en grävmaskin som används efter behov.

Eftersom skogsmaskinerna är dyra vill man som företagare få ut maximal lönsamhet. Skiftarbete är vanligt förekommande och hos ML skogsmaskiner är det inget undantag.

– Personalen i Norrbotten arbetar tvåskift, och de i Västerbotten har treskift, förklarar Mikael.

Att hitta ny personal kan vara knepigt och medelåldern bland skogsmaskinförare är hög.

– Man ska tycka om att vara ensam – och inte vara mörkrädd, säger Mikael och förklarar att skiftgången i yrket gör att man ibland måste ta sig till och från maskinerna under olika tider på dygnet. – Ibland står skördaren riktigt illa till i skogen.

Kraven på ett miljömässigt hållbart skogsbruk blir allt viktigare och man måste också känna till maskinerna då underhåll och reparationer ingår i arbetsuppgifterna.

– Man måste kunna betydligt mer än att köra maskinen, bekräftar Mikael.

 Det är efterfrågan på timmer som styr branschen, och när det svänger blir det ofta rejäla vändningar.

–  Mitt måtto är att vara så effektiv som möjligt. Ett måtto som tydligen har gett resultat.

 

Om Skribenten
Vår reporter Sara är en aktiv sexbarnsmamma som ger järnet med järnen i elden. Detta även om arbetet på Älvsby Församling tar upp en heltid. Så då kan man väl säga att det är fullt upp.