Brage blev snuvad av Markus och Lars på totalsegern

29 DEC 2012
Skrivet av :


Sofie & Brage Lundmark Piteå MS tog ytterligare en seger i sin klass på Sikfors SK:s arrangemang Sikforsrundan, som är en tävling för rallybilar.

-Det var en jätte bra bana som hade det mesta, fart, svåra kurvor,variation och man fick en utmaning under hela loppet berättar Sofie.’

Men de blev snuvade på totalsegern av Markus och Lars Nilsson.Vännås MK.

Sikfors SK har arrangerat rallytävling  under mellandagarna sedan 2008.

-Vi har haft tävling varje år utom 2009 eftersom vi blev tilldelade en störe tävling 2010 och ville satsa allt på den i stället säger Curt Jonsson, rallyförare samt en av de drivande bakom Sikforsrundan.

Rallytävlingar hålls främst vintertid då det är svårt att finna vägar som håller för belastningen av tävlingsbilarna samtidigt som man också måste få tillåtelse av markägarna att köra över deras marker.

22 ekipage deltog i dagens tävling i 6 olika klasser, allt från 4-hjulsdrivna bilar till volvo orginal bilar.

-Många av oss har hållt i gång sedan 60-70 talet och nu har våra barn börjat köra eller kartläsa också berättar Eva Aldenlöv, mamma till en av de kartläsande tjejerna på dagens tävling.

-Det finns dom som frågar oss hur vi vågar låta våra flickor åka med som kartläsare i tävlingsbilarna men faktum är att så mycket skydd som finns i bilarna, så sitter de betydligt säkrare här än i en vanlig bil på vanlig väg fortsätter hon.

En stor eloge till de 40-50 talet funktionärer som arbetat i dag, De är dagens hjältar som trotsat kylan och stått ute på sina poster hela dagen samtidigt som de inte varit annat än trevliga och hjälpsamma hälsar Jenny Hapasari- Niemi en av Kartläsarna som tävlat under dagen.

– Det var debut för oss i vår nya amazon, vi har tidigare kört Volvo 940 i volvo orginal klassen, en bil som känns som en lugn och trygg bil, medan Amazonen studsar och far, kändes som man skulle åka av överallt fortsätter hon. Det gick ändå bra för Jenny och hennes förare Robert trots ny bil, de vann sin klass.

Totalsegrare blev Markus & Lars Nilsson Vännäs MK i sin 4-hjulsdrivna Nissan Sunny GTI-R, med minsta möjliga marginal över Brage & Sofie Lundmark i sin Volvo 940.

Efter nyår kommer det nya regler för rallysporten. Förarna måste börja ha HANS-skydd, (Head and neck support)  vilket för många resulterar i att de måste förutom att investera i ett HANS-skydd även köpa nya stolar som fungerar i hop med skyddet. Vill man behålla stolen kan man i annat fall investera i ett hybridskydd vilket går lös på ca 24.000kr inklusive hjälm för båda i bilen.

– I mitt fall blir det nog att sluta köra säger Curt Jonsson.

Slutligen berättar Curt att ska dom orka hålla denna tävling även nästa år måste det till att det finns fler initiatitagare som är villiga att hjälpa till, inte bara under tävlingsdagen utan även med förberedelserna, som startar redan ett halvår innan tävlingen.

TEXT: Sandra Nordin

FOTO: Sterling Nilsson

BILDEXTRA

Om Skribenten
Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd.