Boliden ser inget slut på fyndigheten i Laver

25 DEC 2012
Skrivet av :

Kopparfyndigheten i Laver kan vara mycket större än vad som tidigare angetts. Gruvbolaget Boliden har nämligen inte hittat något slut på malmkroppen än. Tidigare har bolaget borrat ner till 300 meters djup. Nu vill Boliden veta vad som döljer sig ännu längre ner.

De nya malmfyndigheterna i närheten av det gamla gruvområdet i Laver fortsätter att fascinera och har jämförts med Aitik utanför Gällivare.
Men det kan vara väldigt mycket mera. Enligt uppgifter till redaktonen på Älvsbyn.Just.nu har Boliden ännu inte sett något slut på malmkroppen trots att bolaget analyserat borrkärnor till en total längd av 35 kilometer. Därför fortsätter borrningarna även i vinter. Gruvbolaget vill bland annat få svar på vad som döljer sig under 300 meters djup.

Så här ser en skiss av den kända malmkroppen i Laver ut. Men Boliden har ännu inte hittat något slut på den. Så det kan i verkligheten handla om mycket större volymer.

För att försäkra sig om rätten till eventuella malmrikedomar i området har Boliden mutat in hela 620 kvadratkilometer. Mer än en tredjedel av Älvsbyns kommuns totala yta. Prospekteringar planeras ända fram till gamla skidbacken på Storberget strax utanför Vidsel.
I november meddelade Boliden att fynden i Laver klassificeras som mineraltillgång. Det innebär att Boliden är ett steg närmare brytning.
– Prospekteringen fortsätter i området men förutom det har vi startat en idéstudie där vi tittar på miljösidan, gruvsidan och hur man ska kunna anrika detta. Vi tittar också på infrastruktur med mera. Så det är ett stort projekt som har dragit igång, berättade Hans Årebäck, prospekteringschef på Boliden till Sveriges Radio Norrbotten.

Fyndigheterna i Laverområdet fortsätter att fascinera.

Analyserna av borrkärnorna visar att det förekommer guld, silver och molybden dolt under markytan i Laver. Minst 83 ton guld, mer än 1 900 ton silver och hela 1,3 miljoner ton koppar kan utvinnas om gruvan blir till verklighet.
Men det kan som sagt var finnas mer. Ingen vet eftersom Boliden inte hittat något slut på fyndigheten.
– Vi är exalterade över fydnen i Laver, sade Lennart Evrell, Boliden VD, i samband med Bolidens senaste bolagsstämma våren 2012.
Förre landshövdingen Per-Ola Eriksson gratulerade redan i somras Älvsbyn som länets fjärde stora gruvort.
Så vän av ordning undrar ju vilken information dessa herrar grundar sina uttalanden på. Ett vet vi dock, det är att Boliden som börsnoterat bolag inte får sprida uppgifter hur som helst. Så de officiella prognoserna är med största säkerhet mycket försiktiga för att inte skapa en hausse.
Till sommaren inleder Boliden provbrytning i Laver. Och koppar är en eftertraktad metall.
– Mellanlånga prognoser visar att det ska vara mycket bra fortsatta priser på koppar, men även på lång sikt tror bedömare att koppar har en bra framtid, säger Ulf Marklund, som är Bolidens chef för affärsutveckling.
Prognoserna har sin grund bland annat i stor efterfrågan från Kina för att bygga deras infrastruktur. Koppar är viktig vid kraftöverföring, och är överlägsen som ledare att transportera ström med låga förluster i distribution av energi.
Fakta Laver:
Under 1930- och 1940-talet bröts koppar i Laver.
I samhället bodde under gruvdriften 350 personer.
Laver var (1936–1947) ett toppmodernt samhälle med fjärrvärme, rinnande vatten, vattentoaletter och elektriska spisar i varje hus. I gruvbyn fanns också simhall, biograf och ett modernt gatusystem.
När gruvan stängdes flyttades husen till olika orter och kvar blev endast gruvhålen.
Dagbrottet är numera en sjö med 25 meter i diameter och ett djup på 180 meter.
Nya fyndigheter i området plus moderniserad teknik och höga metallpriser har åter gjort Laver intressant för Boliden.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.