Bill Nilssons avskeds-föreställning

14 DEC 2012
Skrivet av :

Som fotbollsspelare var Bill Nilsson en riktig målspruta. I sin roll som kommunalråd har han samlat många poäng hos kommunens företagare. Men på fredagen var det dags för Nilssons avskedsföreställning.
– Det känns lite konstigt. Jag har ju alltid trivts bäst bland företagarna, sa Bill när han ledde sin sista Företagarfrukost med julgröt på Polar Hotell.

Företagarfrukost med julgröt lockade många till Polar Hotell.

Företagarfrukostarna, som samlar ett stort antal deltagare en gång i månaden, har utvecklats till ett både trivsamt och fruktbart forum – ofta ledda av Nilsson själv. Men på fredagen var det dags för en avskedsföreställning på den arena han själv skapat.

Klättring i det kommunala seriesystemet

I yngre dagar spred fotbollsspelaren Bill Nilsson skräck bland försvararna i motståndarlagen. Han var en aktad anfallare och hans målsinne vida känt. Även som kommunalråd har Nilssons försökt sig på en offensiv taktik tillsammans med sina medspelare i form av ortens företagare. Men ibland har riksdagsbeslut, ekonomiska kriser och andra omvärldshändelser ställt honom offside. Ja, till och med ibland tvingat honom på defensiven.
Med Nilssons vinnarinstinkt har ändå Älvsbyn klättrat i det svenska kommunala seriesystemet. Något det avgående kommunalrådet till stor del tackar företagarna för.

 

Älvsbyns ”Luciageneral”, Annelie Larsson, bjöd på stämningsfulla julsånger.

– Tänk att vi har två av Sveriges starkaste varumärken här; Älvsbyhus och Polarbröd. Men det är kanske ingen tillfällighet. Företagsamheten har alltid präglat kommunen och vi har många duktiga kvinnliga företagare, fortsatte Nilsson och räknade även upp Arctic Falls, Norrbottens Bergteknik, Bröderna Öhman, Hotell Storforsen, RFN och filmindustrin som framgångsexempel.

 

Mitt i filminspelning

Passande nog hamnade också Företagarfrukostens deltagare mitt i en filminspelning när de anlände till Polar Hotell där ett danskt filmteam håller till.
Nilsson påminde också om småföretagarnas betydelse och menade att det är kring dem som kommunen och landet byggs.

Av lokalföreningen Företagarna fick Bill Nilsson lite julklappspengar att spendera hos Köpmannaföreningens medlemmar i Älvsbyn. Presenten överräcktes av ordföranden Elisabeth Nordström.

Nilsson passade vidare på att berätta om utvecklingen i kommunen under de sex år han varit kommunalråd och att årets bokslut visar på ett plus för 2012, någonstans mellan tio och tolv miljoner kronor.
– Älvsbyborna säger ofta; ”Hä hend åssit”! Men när jag blickar tillbaka har väldigt mycket skett. Det har varit sex händelserika år. Vi har en ny översiktsplan, världens modernaste skola, en godsterminal, ett resecentrum på gång, en ständig utveckling av Storforsenområdet och snart kanske även en gruva. Vi satsar på Kanis och inom kort hoppas vi att någon vill bygga på Lekentomten. Landstinget är ju sugna på att flytta vårdcentralen till den nya fastigheten.

Hilding Holmqvist berättade många roliga anekdoter i sitt avtackningstal till Bill Nilsson.

Efteråt var det dags för gratulanterna att träda fram. Elisabeth Nordström, ordförande i lokalföreningen av Företagarna, Birgit Nilsson, ordförande i Köpmannaföreningen, Elisabeth Nilsson Singh, Polarbröd, Kent Johansson, Älvsbyhus, och Hilding Holmqvist, hotell Storforsen, tackade alla Bill Nilsson för ett gott och bra samarbete.
– Jag är så gammal att jag också kan bli rörd, förklarade Nilsson, synbart tagen av alla hyllningar.

Birgit NIlsson överräckte en present från Köpmannaföreningen där hon är ordförande.

Hotellkungen Hilding Holmqvist klassade Nilsson som ett av de tre bästa kommunalråd han haft att göra med under hela sin långa yrkeskarriär.
– Jag tycker också om honom jättemycket som människa. I bland har jag frågat: ”Jär dö politiker?”. För allt går så smidigt i Älvsbyn.

Kent Johansson, VD Älvsbyhus, tackade Bill Nilsson för hans arbete och välkomnade Helena Öhlund. ”Bill behåller vi i vår personalstiftelse”, avslöjade han.

Fredagens företagarfrukost markerade också (för att tala fotbollsspråk) ett byte. Ut gick Nilsson och in kom Helena Öhlund.
– Jag välkomnar Helena! Hon är ju själv företagare och jag känner mig trygg. Personligen ser jag fram mot fortsatta företagarfrukostar, som är ett fint initiatv, berömde Kent Johansson.

Elisabeth Nilsson Singh, Polarbröd, berömde Bill Nilsson för hans tillgänglighet och berättade om hur hon sökt honom under hans semester. ”När han kom tillbaka i tjänst undrade han; varför ringde du inte hem till mig”.

– Helena är en fantastisk kvinna, tillade Bill Nilsson.

Mer läsning om Företagarfrukosten hittar du i Pär Jonssons blogg här i spalten till vänster…

Se även bildspel nedan…

FOTO: STERLING NILSSON

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.