Viktors framgångsrika säsongspremiär i Alaska

26 NOV 2012
Skrivet av :

Längdskidåkaren Viktor Brännmark, från Älvsbyn, gjorde en lyckosam tävlingsdebut i Nordamerika förra helgen och var snabbast i söndagens jaktstartslopp i ett kylsalget Fairbank, Alaska.
– En kall men riktigt rolig helg, summerar Viktor på sin blogg.

Viktor Brännström framfart i skidspåren uppmärksammades i Alaskas ledande tidningar.

Inför denna säsong flyttade Viktor till Nordamerika där han tävlar för University of Alaska i Anchorage. En ny utmaning som började på bästa sätt.
Första tävlingshelgen i Fairbank, Alaskas näst största stad, blev lyckosam. Tävlingen, Alaska Nordic Cup, bestod av tre deltävlingar och Viktor slutade totaltvåa endast besegrad av Logan Hanneman, en av Nordamrikas största talanger som slog alla svenskar på en av distanserna under JVM i Turkiet ifjol. Tävlingarna avgjordes i minus 18-gradig kyla.
Till fredagens inledande trekilometerslopp i klassisk stil var Viktor en aning överladdad.
– Jag bara köttade, missade nästan de två första kurvorna. Kändes bra i kroppen men slappnade inte alls av, sprang uppför istället för att åka, förklarar han i sin blogg.

Viktor hamnade ändå på en hyfsad sjunde plats.

 

Till lördagens masstart hade Viktor lärt sig läxan.
– Efter första racet som var en enorm besvikelse kändes det mycket lättare att ställa mig på startlinjen, kroppen kändes bra och i masstart är jag oftast bra. Starten gick och vi blev fort en klunga på cirka 10 åkare, mycket blått, lite grön/gult. Ryckigt ibland, riktigt hård fart, ibland löjligt långsam. Ingen ville riktigt ligga först i de super-kärva spåren. När bara en backe återstod innan upploppet var vi cirka 7 åkare kvar i klungan, Logan drog igång, jag hade inte den riktiga slut-växeln men gick i mål som tvåa, hade gärna fortsatt 7.5 km till, berättar Viktor.

Viktor Brännmark högst upp på prispallen efter söndagens jaktstart.

Helgen avslutades på bästa sätt. I söndagens avslutande jaktstart var Viktor snabbast av alla.
­ – Efter att ha fått reda på att fredagens prolog gav 60 bonussekunder till vinnaren, 50 till tvåan osv. så blev det genast mycket svårare att vinna cupen.
Men Viktor lät sig inte nedslås.
– Förhoppningarna var ändå på topp då jag var mycket väl medveten om att den individuella tiden skulle räknas som ett individuellt lopp. Åkte ikapp de två sekunderna till killen framför efter 100 meter och lovade mig själv att ligga bakom den första kilometern för att komma in i loppet.

Viktor Brännmark och Marine Dusser. Två som framgångsrikt försvarade färgerna för University of Alaska.

Viktor fortsätter:
– Åkte enligt planen, gick om killen, fick lucka direkt och ökade. Sedan åkte jag bara, kunde kontrollera kroppen som jag ville, återhämtade mig efter varje uppförsbacke och med 3 km kvar att åka var jag ikapp tvåan. Gick i mål som tvåa och det blev min totalplacering i cupen, hade bästa totaltid utan bonussekunder ifall man vill vara optimistisk! Glädjande även att vår skidskytte tjej från Frankrike, Marine Dusser, åkte upp sig från 6:e till 2:a plats med dagens bästa åktid bland damerna!
Viktor framfart i spåren uppmärksammades även i media.

Följ Viktors tillvaro i Alaska via hans blogg: http://viktorbrannmark.com

 

FOTO: VIKTOR BRÄNNMARKS BLOGG

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.