Deprecated: Function create_function() is deprecated in /www/webvol35/7z/km2oklsy22kq9q5/alvsbynews.se/public_html/wp-content/plugins/adrotate-pro/adrotate.php on line 55

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /www/webvol35/7z/km2oklsy22kq9q5/alvsbynews.se/public_html/wp-content/plugins/fs_rss/fs_rss.php on line 297

Notice: Undefined variable: sidebar_id in /www/webvol35/7z/km2oklsy22kq9q5/alvsbynews.se/public_html/wp-content/themes/alvsbyn/include/function-regist.php on line 57

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol35/7z/km2oklsy22kq9q5/alvsbynews.se/public_html/wp-content/themes/alvsbyn/include/plugin/fontloader.php on line 25

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol35/7z/km2oklsy22kq9q5/alvsbynews.se/public_html/wp-content/themes/alvsbyn/include/plugin/fontloader.php on line 25

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /www/webvol35/7z/km2oklsy22kq9q5/alvsbynews.se/public_html/wp-content/themes/alvsbyn/include/plugin/fontloader.php on line 25

Warning: include_once(/www/webvol35/7z/km2oklsy22kq9q5/alvsbynews.se/public_html/wp-content/themes/alvsbyn/include/plugin/really-simple-captcha/really-simple-captcha.php): failed to open stream: No such file or directory in /www/webvol35/7z/km2oklsy22kq9q5/alvsbynews.se/public_html/wp-content/themes/alvsbyn/functions.php on line 105

Warning: include_once(): Failed opening '/www/webvol35/7z/km2oklsy22kq9q5/alvsbynews.se/public_html/wp-content/themes/alvsbyn/include/plugin/really-simple-captcha/really-simple-captcha.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/share/pear') in /www/webvol35/7z/km2oklsy22kq9q5/alvsbynews.se/public_html/wp-content/themes/alvsbyn/functions.php on line 105

Warning: include_once(/www/webvol35/7z/km2oklsy22kq9q5/alvsbynews.se/public_html/wp-content/themes/alvsbyn/include/plugin/really-simple-captcha/cbnet-really-simple-captcha-comments.php): failed to open stream: No such file or directory in /www/webvol35/7z/km2oklsy22kq9q5/alvsbynews.se/public_html/wp-content/themes/alvsbyn/functions.php on line 107

Warning: include_once(): Failed opening '/www/webvol35/7z/km2oklsy22kq9q5/alvsbynews.se/public_html/wp-content/themes/alvsbyn/include/plugin/really-simple-captcha/cbnet-really-simple-captcha-comments.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/share/pear') in /www/webvol35/7z/km2oklsy22kq9q5/alvsbynews.se/public_html/wp-content/themes/alvsbyn/functions.php on line 107

Warning: Declaration of DropDown_Nav_Menu::start_lvl(&$output, $depth) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = NULL) in /www/webvol35/7z/km2oklsy22kq9q5/alvsbynews.se/public_html/wp-content/themes/alvsbyn/include/plugin/dropdown-menus.php on line 108

Warning: Declaration of DropDown_Nav_Menu::end_lvl(&$output, $depth) should be compatible with Walker_Nav_Menu::end_lvl(&$output, $depth = 0, $args = NULL) in /www/webvol35/7z/km2oklsy22kq9q5/alvsbynews.se/public_html/wp-content/themes/alvsbyn/include/plugin/dropdown-menus.php on line 119

Warning: Declaration of DropDown_Nav_Menu::start_el(&$output, $item, $depth, $args) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_el(&$output, $data_object, $depth = 0, $args = NULL, $current_object_id = 0) in /www/webvol35/7z/km2oklsy22kq9q5/alvsbynews.se/public_html/wp-content/themes/alvsbyn/include/plugin/dropdown-menus.php on line 133

Warning: Declaration of DropDown_Nav_Menu::end_el(&$output, $item, $depth) should be compatible with Walker_Nav_Menu::end_el(&$output, $data_object, $depth = 0, $args = NULL) in /www/webvol35/7z/km2oklsy22kq9q5/alvsbynews.se/public_html/wp-content/themes/alvsbyn/include/plugin/dropdown-menus.php on line 170

Deprecated: Den anropade konstruktormetoden för klassen WP_Widget i adrotate_widgets är tagen ur bruk sedan version 4.3.0! Använd __construct() i stället. in /www/webvol35/7z/km2oklsy22kq9q5/alvsbynews.se/public_html/wp-includes/functions.php on line 5472
Älvsbynews – Just Nu » Vatten inte bara en självklarhet

Notice: Undefined index: dirname in /www/webvol35/7z/km2oklsy22kq9q5/alvsbynews.se/public_html/wp-content/themes/alvsbyn/include/plugin/filosofo-image/filosofo-custom-image-sizes.php on line 142

Notice: Undefined index: extension in /www/webvol35/7z/km2oklsy22kq9q5/alvsbynews.se/public_html/wp-content/themes/alvsbyn/include/plugin/filosofo-image/filosofo-custom-image-sizes.php on line 143

Vatten inte bara en självklarhet

07 NOV 2012
Skrivet av :

På tisdagskvällen informerade Vattengruppen i Älvsbyn lite om vårt vatten som livsmedel och i vår miljö inför ett tjugotal åhörare. Inbjudna som föreläsare var vattenvårdsdirektör Bo Sundström från Vattenmyndigheten vid Länsstyrelsen i Luleå, Jan Isaksson från Piteälvens ekonomiska förening och Johanna Marttala från Älvsby Energi AB.

Bo Sundström inledde med att berätta om vad Vattenförvaltning var och dess organisation i stort, vad som är gällande statusnivåer på vatten m.m. Han beskrev även att det var EU-direktiv som skapat upprättandet av den Vattenmyndighet som organiserats från år 2000 över hela landet.

Inom regionen, som är 33% av sveriges yta, finns det 2 län, 3 länder (Sverige,Norge,Finland), 28 kommuner, 42 352 sjöar, 7 000 vattenförekomster (Sammanslagna mindre vatten till större) och 490 000 invånare.

Regionens vattenförvaltningen har en sexårig rullande planering  med kartläggning, miljömål/kvalitet, åtgärdsprogram, genomföranden, uppföljning, övervakning och rapportering. Av detta finns det kvalitetsproblem i cirka 2 100 av dessa vattenförekomster.

Jan Isaksson från från Piteälvens ekonomiska förening berättade om föreningens administrativa och sammankallande funktion i Vattenrådet för vår region. Vidare hur statusen är inom detta är vad gäller vatten och vattendrag samt de vattenvårdande åtgärder som skett i dessa för att återställa vattnets rörelser efter den tidigare flottningsperioden. Han avslutade med att berätta lite om Vattenrådet i Kommunen och möjligheterna till att vara med som innevånare att aktivt jobba med vårt vatten och dess utveckling.

Johanna Marttala från Älvsby Energi AB berättade om vårt dricksvatten i Älvsbyn och hur dessa 600 000 kubikmeter produceras och sprids ut i 185 kilometer vattenledningar. Hon berättade vidare att det finns 130 kilometer avloppsledningar i kommunen och cirka 70 kilometer dagvattenledningar.

Marttala beskrev även en del om de vattenskyddsområden som finns i kommunen och hur de kan påverka miljön.

Även Roger Viklund ansvarig för Vatten och avlopp berättade om arbetsläget  i Älvsbyn just nu och en del av de kommande behoven av underhåll i dessa nät som kan komma att innebära ett investeringsbehov kring 10 miljoner kronor och som måste finansieras med Vatten- och Avloppstaxorna i Kommunen.

Fr.v. Roger Viklund, Bo Sundström och Jan Isaksson

En mycket informativ kväll, som även fick åhörarna att ställa flertalet välkomna frågor som även mynnade ut i ett antal intressanta frågor som panelen svarade sakligt på.

Vill du läsa mer om vatten, så finns det följande sidor att surfa in på: www.vattenmyndigheterna.se www.vattenkartan.se och www.alvsbynsenergi.se

Om Skribenten
Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd.