Barnens förslag äntligen verklighet

16 NOV 2012
Skrivet av :

För två år sedan lämnade dåvarande klass 2 på Parkskolan in ett medborgarförslag till kommunen med syftet att få en säkrare skolväg. I morse invigdes nyheterna med pompa och ståt.

Charlotte Reinholdt från Trafikverket medverkade, och stolta lärarna Christina Berggren och Jenny Lundkvist följde sin klass, nuvarande 4 A från Parkskolan till högtiden. Eleverna Emma Lindbäck och Joel Lundberg klippte banden tillsammans med kommunalrådet Bill Nilsson.

Tidigare körde bilarna fort förbi, och ett vanligt övergångsställe innebar en falsk trygghet. Idag har vägen smalnats av, en refug har byggts och hastigheten har sänkts till fyrtio kilometer i timmen. Bra belysning och skyltning är också åtgärder som genomförts. På andra utsatta platser har man byggt fartgupp och smalnat av gatorna för att säkra trafikmiljön för fotgängare.

Fotgängare har nu fått en säkrare passage över den trafikerade vägen, tack vare eleverna.

Eleverna lämnade förslaget eftersom att en klasskamrat var tvungen att korsa den farliga passagen. De har följt händelseförloppet från början till slut, och under tiden har de även fått träffa Trafikverkets representant. Den nya refugen i korsningen Arvidsjaursvägen (väg 94) och Medborgargatan är nu äntligen klar.

– Det är så roligt att Trafikverket lyssnat på våra skolbarn och gett dem möjligheten att kunna vara med och påverka, tyckte både chefen för gator Jan Sipola och kommunalrådet Bill Nilsson.

Jan Sipola har också fler planer för framtiden; ny belysning, markera övergångsställena ordentligt så det blir ännu fler säkra övergångspassager som denna.

– En annan rolig sak med den här investeringen är att vi också minskat kostnaderna med arton procent, säger Jan Sipola, och fortsätter:

– Barnen är så fantastiskt positiva, och vi hoppas att de fortsätter tänka framåt och föreslå saker man kan förbättra.

Invigningen avslutades med tårtkalas på kommunhuset. Glada barn tågade in på kommunhuset som annars är tyst, men nu fylldes av skratt, tjo och tjim.

Vill du så kan du också lyssna på P4 Norrbotten, där Sara Sällström gjorde reportaget.

FOTO: Charlotta Nilsson

 

 

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.