Minnet av Kristallnatten

08 NOV 2012
Skrivet av :

På torsdagskvällen arrangerade ABF, Ung Vänster, Vänsterpartiet och SMÄKK en ljusmanifestation till minne Kristallnatten i Tyskland 1938. Detta i Röda Rummet på Forum där ett tiotal Älvsbybor mött upp.Marshalltändning, apeller från Ung Vänster och Ungdommar mot Rasism följdes av musik framförd av flyktingen Mehdiz från Iran och senare även med Janne Martinsson sånger.

Fakta om Kristallnatten
Kristallnatten ”Natten av krossat glas” kallas natten mellan 9 november och 10 november 1938 i Tyskland, då beväpnade grupper från nazistpartiet iscensatte en landsomfattande pogrom. Cirka 400 judar dödades eller tvingades begå självmord, 20 000–30 000 arresterades och fördes till koncentrationsläger, 267 synagogor brändes och över 7 500 butiker vandaliserades.

Nazisterna använde officiellt benämningen ”rikskristallnatten” och ordet kristall valdes för att skyla över den omfattande förödelsen och vandalismen, särskilt av skyltfönster till judiska butiker. Aktionen motiverades av nazisterna med att en 17-årig polsk jude, Herschel Grynszpan, den 7 november skjutit ihjäl den tyske legationssekreteraren i Paris, Ernst vom Rath.

Det är inte helt klarlagt vem som beordrade kristallnatten eller om den var planerad sedan långt tidigare. Enligt en teori uttalade sig Adolf Hitler i allmänna ordalag om behovet av en markering efter mordet på vom Rath, och detta ledde till att främst Goebbels och Göring organiserade kristallnatten. Det var en del av upptrappningen av våldet mot judar vilket kulminerade i den egentliga Förintelsen av cirka 6 miljoner judar och hundratusentals oliktänkande under andra världskriget.

Källa: Wikipedia

Om Skribenten
Trodde att han gått i pension men har insett att han nu har mer att göra än han någonsin haft som grönklädd.