Kommunens äventyrare – en guidad berättelse.

30 NOV 2012
Skrivet av :

Äventyrarna från Vidsel! Så kallas det unga paret, Simon Norén och Lina Berglund, som med fantastiska bilder och berättelser guidade gårdagens åhörare vid Vidsels kulturhus genom sina resor till Mount Everest och Kanada.

Simon Norén och Lina Berglund gästade i går Vidsels kulthurhus och berättade om två av sina äventyrsresor – till Mount Everest och British Columbia i Kanada.

Det är nog inte sista gången som vi får anledning att återkomma till denna rubrik med tanke på de berättelser, med tillhörande foto, som Lina Berglund och Simon Norén framförde på torsdagskvällen 29/11 i Vidsels kulturhus.

Ca 35 personer hade samlats för att få ta del av två av det unga parets fantastiska resor nämligen till Mount Everest i Tibet och British Colombia i Kanada.

Vi blev med stor inlevelse guidade från den skräckinjagande korta landningsbanan (med ett stup i ena ändan och bergvägg i den andra) till de slingrande bergsstigarnas och svajande hängbroarnas land, där möte med tungt bärande sherpas och fullastade jakar, gjorde många passager mer än spännande när man skulle dela på den smala stigen.

Vi fick ”dela” husrum med Lina & Simon när de förmedlade känslan av att bo i ”playwoodhotell” med annorlunda sanitetsmöjligheter. Vi fick också ”känna på” Simons flera dagar långa höjdsjuka med ständigt illamående och kraftig huvudvärk under vandringen på mer än 4000 meters höjd. Vi fick också möta den gamle mannen som hade en livsuppgift.

Mannen satt vid en väl underhållen del av stigen och samlade in pengar från de passerande treckerna, för att på så vis klara sin livsföring och sitt ständiga reparationsarbete på stigen.

Vi fick se helt fantastiska vyer från det dramatiska landskapet där Mount Everests toppar hela tiden fanns som en gigantisk fondtapet i bakgrunden. Vi fick också glädja oss över att Lina klarade sig upp till Base Camp på 5364 meters höjd, samtidigt som vi sympatiserade med Simon som med en timmes vandring kvar, tvingades ge upp sin heroiska kamp och bege sig neråt berget igen. Allt för att inte riskera livet.

;

Hemresan blev även den ett äventyr men av mer ”vardagskaraktär” med inställda flyg etc.

Efter dessa strapatser fick vi en välbehövlig fikapaus, för kompensera uppkomna vätskeförluster under vandringen, för att sedan bege oss av igen. Denna gång till det storslaget vackra Kanada och British Colombia.

Även här fick vi genom Linas kamera möta otroligt dramatisk och storslagen natur, dock utan stora kalhyggen eftersom vi nu huvudsakligen befann oss i naturreservat. Detta var ju björnarnas och pumornas rike, något som märktes eftersom att det överallt fanns speciella plåtskåp för mat och utrustning, på varje rastplats. En puma på stranden och en björnunge i ett träd underströk allvaret samt behovet av björnspray (vilket saknades i utrustningen).

Här färdades vi i Linas och Simons kajaker över sjöar så spegelblanka att vi lika gärna kunde ha sett fotona upp och ner. Spegelbilderna var helt enkelt fullkomliga avbilder.

Linas & Simons berättelser förde osökt tankarna till ett annat äventyrande par, nämligen Renata Chlumska och Göran Kropp.

Kanske kan framtida sponsring hjälpa Lina & Simon till framtida nya äventyr. Vi önskar dem all lycka på nya och oprövade stigar!

Vi får säkert höra mer från dem!

;

Text: Tommy Fors Foto: Lina Berglund

;

;

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.