Kanon, Kanis!

13 NOV 2012
Skrivet av :

De första fyra vagnarna har redan tagit plats i skogspartiet mitt emot backen. I god tid innan vintersäsongen har nu de tio nya husvagnsplatserna vid Kanisbacken färdigställts.

Snökanonerna kör för fullt sedan ett par veckor tillbaka, och det vita guld som produceras ska inledningsvis användas till att preparera längskidspåret.

–          Vi har väl fått några kilometer redan, konstaterar Lars Nyberg, Älvsbyns fastigheter, och säger att backen står på tur så fort man är klar med spåren.

Ett par kilometer längdskidspår har det redan hunnit bli.

Vill locka besökare

Att man valt att satsa på turism vittnar mer än husvagnsplatserna om; ett renoverat servicehus, fler slalomutrustningar till uthyrning och skoterparkeringar är några av de förbättringsåtgärder Älvsbyns fastigheter valt att göra. Även backen har fått sig en genomgång.

–          Vi har röjt längst liftspåret, besiktigat liftstolparna och fixat belysningen på toppen, berättar Lars.

Om arbetet fortlöper enligt planerna, beräknas backen öppna strax innan nyår.

–          Vi ligger bra till tidsmässigt, säger Lars och förklarar att lite småfix i servicebyggnaden och en vedeldad bastu ska kompletteras innan allt är klart.

För att alla besökare ska känna sig välkomna och lätt navigera i området har man satt upp en stor informationstavla.

Historik

Kanisbackens byggnadsår är okänt, men redan på 1940-talet fanns där en slalombacke som med tiden kom att kompletteras med en släplift. Den nuvarande anläggningen, med lift och belysning, sattes upp i slutet av sextiotalet. Sedan dess har backen gradvis byggts ut, senast säsongen 2011/2012 då man gjorde ytterligare två nedfarter.

Foto: Marcel Köppe, Servingmind.se

 

 

Om Skribenten
Vår reporter Sara är en aktiv sexbarnsmamma som ger järnet med järnen i elden. Detta även om arbetet på Älvsby Församling tar upp en heltid. Så då kan man väl säga att det är fullt upp.