Helena blir Älvsbyns första kvinnliga kommunalråd

26 NOV 2012
Skrivet av :

Älvsbyn får efter årsskiftet sitt första kvinnliga kommunalråd. Med röstsiffrorna 13-12 valdes Helena Öhlund, s, av fullmäktige till den högsta politiska positionen i kommunen.


Redan för två år sedan klargjorde socialdemokraterna i Älvsbyn att Helena Öhlund, den 1 januari 2013, kommer att ersätta Bill Nilsson som kommunalråd. Alltså mitt i mandatperioden eftersom Nilsson väljer att gå i pension.
På måndagen skulle bytet på posten klubbas igenom av fullmäktige. Men det blev en rysare. Oppositionen, med sina tolv mandat mot socialdemokraternas tretton, föreslog en bordläggning och återremiss av frågan. Därmed hängde allt på vänsterpartiet som valde att lägga ner sina röster.
– Jag har förberett mig i två år på att ta över, men det blev spännande in i det sista, medgav Helena Öhlund, till Sveriges Radio Norrbotten.

Bill Nilsson lämnar posten som kommunalråd och ersättas av Helena Öhlund.

– Vi valde att stödja Socialdemokraterna efter valet 2010 för att få vänstermajoritet i kommunen, men det är inte självklart att vi fortsätter med det, för dom har ju gjort upp med borgarna vid ett par tillfällen, sa Vänsterpartiets gruppledare Harry Nyström till SR:s reporter Stig-Arne Nordström.
– Inom politiken krävs det att man har ett bra samarbete med många partier. Västerpartiet vill vi mest av allt samarbeta med, för vi känner att dom är oss närmast, men det finns ju också andra partier som vi samarbetat med, kontrade Helena Öhlund.
Bill Nilsson, som alltid vurmat för näringslivsfrågor och kommunens företagare, hoppas på fler entreprenörer. Han hyser också stor förhoppning om brytning av koppar och en ny jättegruva i Laver om några år.
– En annan utmaning är befolkningsutvecklingen och att få de unga att stanna kvar i Älvsbyn, förklarade Bill Nilsson.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.